Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 9 juni 2019

Op de laatste vergadering voor de zomerstop vergaderden we thuis bij Jacqueline en Peter.

Met een aantal zomerse activiteiten in het vooruitzicht vormden die de rode draad in de vergadering. Het begon bij ons verjaardag etentje. Aangezien heel wat zaken op zaterdag 31 augustus gesloten zijn zal het etentje plaats vinden in zaal St. Martinus in Tessenderlo. We starten daar om 19h. Meer info en een officiële uitnodiging volgt nog.

Twee dagen voordien, op donderdag 29 augustus bemannen we een stand bij de opendeur dag van de para’s in Schaffen. Voor net publiek loopt dit van 10h tot 16h. Wij moeten dezelfde dag alles opstellen en weer afbouwen. Meer info volgt nog. We beschikken daar over twee tenten. De ene tent wordt door de Cosmodrome bemand. Daar zullen de bezoekers waterraketten kunnen bouwen. Hiervoor een oproep om zoveel mogelijk plastic drankflessen bij te houden. Het moet gaan om flessen waar een draaistop van Coca Cola op past. Wel het label verwijderen, de stop en de sluitring onder de stop. De flessen dan ook uitspoelen en laten drogen. Verder zoveel mogelijk kranten bijhouden. De lancering gebeurt op het eind van de dag en we voorzien enkele prijzen. Lieven melde dat hij een tiental petjes van de NASA voorziet. De tweede tent is voor Helios. Met zonnetelescopen en informatie. Lieven voorziet ook ruimtevaartpakken. Daar kunnen de ouders hun kinderen dan fotograferen in zo’n pakje. Speciaal voor die dag wordt een extra vergadering ingelast eind juli, begin augustus. Op die vergadering zullen enkel de mensen die deelnemen op de opendeur dag uitgenodigd worden. Dat is dan het enige thema. Vooraf wordt voor zekerheid nog een oproep rondgestuurd.

Op zondag 7 juli is het weer Zonnekijkdag aan het Moment in Averbode. De affiches hebben wat vertraging opgelopen. Normaal zouden ze in de loop van volgende week aankomen. Guido geeft dan een seintje aan Dany die ze in Tessenderlo komt ophalen. Wij verzamelen en bouwen op vanaf 12h45. Guido zal aan Bart vragen of de portier ons met de wagens kan doorlaten. Jacqueline gaat ROB waarschuwen en melden dat dit vanwege onze 50ste verjaardag een speciale editie is. Daarbij kwam ook ter sprake om een bericht in Heelal te plaatsen. Pascal zou dit in de loop van de volgende week aan Guido bezorgen. Die zal het dan nalezen en doorzenden aan de redactie. Zo komen we ook bij de activiteitenkalender te staan. Ook de opendeur dag in Schaffen zal hier vermeld worden.

Volgende personen gaven aan dat ze op de zonnekijkdag zullen helpen: Pascal, Dany, Jacqueline, Patrick, Jacqueline, Lieven en Walter. Guido zal eventueel ook aanwezig zijn. Dit hangt af van hoe de planning in Genk is. In totaal zullen er vijf (of zes) instrumenten aanwezig zijn waarvan 3 voor wit licht.

Helios is gevraagd om in juli een kijkavond te verzorgen op woensdag 17 juli voor een groep jongeren die in de abdij verblijven. Hierover zijn al heel wat berichten over en weer gevlogen. Samengevat zouden we buiten de terreinen van de abdij telescopen voorzien waar ze dan vanaf 23h kunnen komen kijken. De groep moet dan zelf wel de regeling treffen met de abdij zodat ze nadien terug binnen kunnen. Pascal stelde het scoutsplein tegenover de parking van het Moment voor. Hij bezorgde Guido het contactadres van de verantwoordelijke om na te gaan of we hiervoor toestemming hebben. Die avond zullen Dany, Patrick, Lieven, Jacqueline en onder voorbehoud Walter Helios vertegenwoordigen. Met deze aanvraag kwam ook het onderwerp ter sprake om een vergoeding voor dit soort kijkavonden te vragen. Indien de vraag rechtstreeks van de abdij komt is het uiteraard gratis. Voor groepen die de aanvraag indienen (ook indien ze in de abdij verblijven) vragen we een vergoeding van € 30. Dit enkel indien er door telescopen kan gekeken worden, hoe kort ook. Voor de combinatie kijkavond + lezing vragen we € 50. Daarbij kwam ook ter sprake om eventuele workshops te voorzien voor het grote publiek. Dat kan eventueel in de toekomst uitgewerkt worden. Voor de lezingen zijn er een aantal presentaties die al eerder gebruikt werden die hiervoor kunnen dienen. Pascal is letterlijk in het archief gedoken en heeft zelfs nog enkele presentaties van Jan gevonden die hij klaar had staan. Deze zullen eveneens bekeken worden.

Na al deze regelingen was het tijd voor de taart. Een welkome pauze na dit alles.

Na de pauze kwam de banner aan bod. Guido toonde zijn ontwerp. Er werden kleine aanpassingen gemaakt waarna de banner goedgekeurd werd. Guido gaat eerst nog even met de Cosmodrome praten en zal uiterlijk begin volgende week de bestelling plaatsen. Indien het via de kanalen van de Cosmodrome gebeurt dan zal hij deze daar laten leveren. Indien het de online bestelling wordt dan zal de levering bij Dany gebeuren.

Pascal heeft recent een Helios gmail aangemaakt en al een beetje getest. Het is de bedoeling dat dit mailadres naar de buitenwereld gecommuniceerd wordt in plaats van het privé adres van Guido. Eerst gaat hij nog even testen of hij berichten van dit mailadres kan ‘forewarden’. Zo zal er bij een wisseling van de leiding geen nieuw mailadres moeten gecommuniceerd worden. Heel even kwam het idee ter sprake om een domeinnaam te kopen. Maar gezien de lage intensiteit van gebruik werd dit verworpen.

Tot slot volgde enkele kleine meldingen over aankomende lezingen aan het eind van de maand. Dit werd aangevuld met enkele nieuwtjes zoals het naamgeven aan een Belgische ster en exoplaneet, de eerste detectie van een string en over het feit’ dat er in de eerste foto van een Zwart Gat een zwarte schijf zichtbaar is.. Pascal stelde zich dan nog de vraag waarom vanuit de aarde bekeken de poolas van de Zon een schommeling maakt van 26° (noord en zuid) gedurende een jaar. Verder volgde nog een discussie over Zwarte Gaten en hoe een reiziger die ervaart.

Hiermee was de koers buiten ten einde en dus ook onze bijeenkomst. Langs deze weg nog een extra bedankje aan Jacqueline en Peter om hun huis en tuin ter beschikking te stellen voor deze vergadering en de heerlijke taart.

Deel deze pagina

Reageer