Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Noorderkroon-Achel, even voorstellen.....

 Noorderkroon-Achel.

De sterrenkundige vereniging “Noorderkroon” is opgericht in 1978. Het is een afdeling van de VVS en heeft haar thuisbasis in het groene Achel. We zijn een groep van ca. 20 personen en met de steun van een 30-tal sympathisanten houden wij ons intensief bezig met sterrenkunde, ruimtevaart, geologie, weerkunde en aanverwante wetenschappen.

Activiteiten.

Maandelijks organiseren we een studiebijeenkomst. Eigen leden werken hiervoor een thema uit en presenteren dit, al dan niet interactief met de groep. Voor de aanvang van elke lezing nemen we even de tijd om specifieke termen, die van toepassing zijn op het onderwerp, toe te lichten. Na de voordracht is er meestal een nabespreking met de mogelijkheid om vragen te stellen.

Noorderkroon heeft als doel de onderwerpen zodanig te brengen dat zowel nieuwkomers als mensen met ervaring deze begrijpen. Daar waar mogelijk ontvangen we sprekers van buiten de kring en houden we contact met NVWS (Nederlands vereniging voor weer en sterrenkunde) en andere kringen. Leden en sympathisanten ontvangen maandelijks een tijdschrift van de kring waarin  verslagen, uitnodigingen en verschillende astronomische en andere wetenschappelijke onderwerpen worden gepubliceerd.

Op de maandelijkse agenda staan minstens 2 kijkavonden die meestal doorgaan op onze eigen sterrenwacht aan de Beverbekerdijk 50 (Domein De Bever) in Achel. Naast kijkavonden voor de eigen leden en de Nationale Sterrenkijkdagen, houden we ook georganiseerde kijkavonden voor verenigingen of groepen die daarom vragen. Ieder waarnemingsprogramma bevat een mooie diversiteit. We kijken  heel intensief naar  meteoren, doen satellietwaarnemingen, houden maanavonden en zonnewaarnemingen, kijken deepsky, observeren planeten, kometen….. kortom, als het er is proberen we het te zien.

Ons instrumentarium is hiervoor redelijk uitgebreid. In de sterrenwacht gebruiken we een 10cm lenzenkijker en een 11cm Newton spiegeltelescoop. Binnen de kring zijn er nog diverse andere kijkers, zoals een 20 cm Newton met vorkmontering, drie 25 cm Newtons, verschillende refractors (van klein tot groot),enkele Cassegrains (van 6" tot 10"), een 12" astrograaf en binoculairs van klein tot groot.

Inleidende sterrenkunde.

Noorderkroon-Achel geeft  inleidende sterrenkunde aan de plaatselijke basisscholen (5e klassers) en organiseert vanaf dit jaar meerdere initiatieavonden teneinde een zo breed mogelijk publiek te benaderen

Jaarlijkse uitstap.

Een jaarlijkse uitstap met een sterrenkundig en cultureel karakter is intussen traditie geworden. Belangrijke astronomische inrichtingen in België Nederland en Duistland werden reeds bezocht, meestal  in combinatie met een bezoek aan een museum, tentoonstelling of andere culturele bezienswaardigheid.

Kringverwezenlijkingen.

In de 34 jaren dat Noorderkroon al bestaat heeft ze een stempel gedrukt op onze omgeving. Als allereerste in België realiseerde Noorderkroon-Achel een planetenpad. In een groene omgeving kan je op een wandeling van een half uurtje het volledige zonnestelsel doorkruisen. Alle panelen bevatten informatie betreffende het afgebeelde hemellichaam. Halverwege het planetenpad vind je onze “geologische tuin”. Alle inheemse gesteenten zijn er uitgezet op een hoefijzervormige tijdschaal en mooi voorzien van informatiepanelen.

In het centrum van Achel vind  je  een uiterst nauwkeurige zonnewijzer, kompleet met tijdvereffeningslus; opnieuw een verwezenlijking van onze kring.

Het hoogtepunt van  al onze realisaties is de sterrenwacht. In het recreatiedomein “de Bever” is een stalen toren opgericht met een hoogte van 13 m hoog. Bovenop deze toren, op het waarnemingsplatform, staat onze sterrenwacht waar de waarnemingen plaatsvinden.

Alle genoemde realisaties zijn tot stand gekomen dank zij  een intensieve samenwerking tussen de Noorderkroon en het Stadsbestuur van Hamont-Achel.Veel meer informatie hierover kan je vinden op onze continue bijgewerkte website.

Wil je graag meer informatie, neem dan contact op met:

Dirk Schuurmans

Haag 27

3930 Hamont-Achel

Tel: 0496 15.83.06

Email: info@noorderkroon-achel.be

Website: https://www.noorderkroon-achel.be

              

Deel deze pagina

Reageer