Sterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

NOORDERKROON-ACHEL: EVEN VOORSTELLEN...

  

Noorderkroon is opgericht in 1978 en heeft tot doel het bestuderen, aanmoedigen en verspreiden van sterrenkunde en de daaraan verwante wetenschappen.  De vereniging staat open voor allen, jong en oud, die zich aangetrokken voelen tot de pracht van de sterrenhemel en de geheimen van het heelal en die deze materie graag verder willen doorgronden.

Onze vereniging is aangesloten bij de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en bestaat uit een klein aantal actieve en een groter aantal ondersteunende leden. Noorderkroon wordt geleid door een dagelijks bestuur: voorzitter, secretaris en penningmeester.
In samenwerking met het stadsbestuur van Hamont-Achel hebben wij de afgelopen jaren een aantal realisaties tot stand gebracht die op een of andere manier met sterrenkunde en de doelstellingen van de vereniging te maken hebben:

  • - Het eerste Planetenpad van België (geopend in 1985), gelegen bij parking Wagerdijk (’t Mulke) aan de Molendijk in Achel;
  • - Het plaatsen van de zelfgebouwde zonnewijzer bij de fontein aan het Michielsplein in Achel (in 1988)
  • - Het opzetten van een Geologische Tuin (in 1992), gelegen langs het Planetenpad ter hoogte van de ruines van het oude waaghuis
  • - De bouw van de sterrenwacht op het “Domein de Bever” (2000), Beverbekerdijk 50 in Achel
  • - De bouw van een clublokaal onder de sterrenwacht (2016)

Studiebijeenkomst

In het Michielshof in Achel houden we elke maand een studiebijeenkomst.  De avond begint met administratieve en bestuurlijke informatie.  Daarna is er tijd voor een rondvraag (die we "Open Agenda" noemen) bij de aanwezigen die dan vragen of problemen op gebied van sterrenkunde aan de groep kunnen voorleggen, waarna we die samen proberen te beantwoorden.  Wat we niet weten, zoeken we op en brengen we bij de volgende bijeenkomst opnieuw aan bod.  De behandelde onderwerpen zijn heel gevarieerd.  Alle aspecten van de sterrenkunde kunnen besproken worden.  Evenals meer aardse onderwerpen zoals geologie, natuurverschijnselen en andere natuurkundige processen.  We willen laagdrempelig  zijn: enige voorkennis is voor nieuwkomers niet vereist.
Na een korte pauze volgt er meestal een presentatie die werd voorbereid door één van de leden over een sterrenkundig of daarmee gerelateerd onderwerp.  Deze presentaties blijven beschikbaar voor onze leden via de “Alleen voor leden” pagina van onze website.

Kijkavond

Maandelijks hebben we ook een kijkavond. Deze vindt plaats in en bij onze sterrenwacht die gelegen is op het “Domein De Bever”.  Daar hebben we onder de toren ook een lokaal ter beschikking.  “Domein De Bever” ligt ver van alle bewoning en is daardoor één van de donkerste plekken van de regio.  Heel erg geschikt dus voor nachtelijke waarnemingen van het heelal: maan, planeten, deepsky-objecten…  Noorderkroon beschikt onder de koepel van de sterrenwacht over een permanente opstelling met een 150 mm refractortelescoop met een goto-montering.  Onze leden brengen ook regelmatig hun eigen telescopen mee om waarnemingen te doen van op het grasveld rond de  toren.

Scholing en voorlichting

Leden van Noorderkroon geven al sedert vele jaren aan de vijfdeklassers van de plaatselijke basisscholen inleidende lessen sterrenkunde.  Die dan afgerond worden met een avondje sterrenkijken in onze sterrenwacht.  Daarnaast proberen we een zo breed mogelijk publiek te benaderen.  Ondermeer door onze sterrenwacht regelmatig open te stellen voor geïnteresseerden uit de hele regio.  Dat gebeurt onder andere bij de jaarlijkse” VVS Sterrenkijkdagen”, bij de “Nacht van de Duisternis” en bij de “VVS Zonnekijkdag”.  Al deze activiteiten worden aangekondigd in de rubriek “Kwartaalagenda “ van onze website, op de digitale informatieborden van de stad Hamont-Achel en in de regionale pers.  Ook krijgen onze leden en sympathisanten maandelijks ons digitaal Maandblaadje in hun mailbox.  Daar staan de verslagen in van onze activiteiten.  En ook regelmatig door onze leden geschreven bijdragen over astronomische onderwerpen.  

Jaarlijkse daguitstap

Een jaarlijkse daguitstap met een sterrenkundig en cultureel karakter is intussen traditie geworden.  Belangrijke astronomische inrichtingen in België, Nederland en Duitsland werden reeds bezocht, meestal in combinatie met een bezoek aan een museum, een tentoonstelling of een andere culturele bezienswaardigheid.

Is je interesse gewekt?  Neem gerust contact met ons op of kom een keertje langs bij een kijkavond.  Je vindt de data daarvan in de rubriek “Kwartaalagenda” van onze website: https://www.noorderkroon-achel.be

 

Reageer