Vendelinus is officieel van start gegaan in januari 2000. Het hoofddoel van Vendelinus is om een verenigingsleven aan te bieden aan de volwassen leden van de Cosmodrome.

U bent hier

Verslag vergadering Vendelinus 13 dec 2014

Ze waren talrijk, de Vendelianen. Na een receptie met hapjes, wijn (dankzij Fernand) en frisdrank werd door Jeanine een overzicht gegeven van de activiteiten in 2014 alsook een kasverslag. Dit laatste ziet er gezond uit. We willen onze dank betuigen aan alle sprekers, ook aan de sponsors (de jarigen, de Cosmodrome en onze bakker). Speciale dank aan de dames Jeanine en Rosa voor het vele werk gedurende het jaar. Dan volgde nog twee korte bijdragen, gevolgd door koffie, taart, gateau en speculaas.

Cassini

(Edy)

Vrijdag 14 nov 2014,  Cassini begon in zijn apoapsis  aan Orbit 210. Cassini bevond zich op dit ogenblik 4,4 miljoen km van Satunus  (10x verder van Saturnus dan de Maan van de Aarde).

De inclinatie bedraagt dan 33,1 graad, duur van de omloopbaan baan  47,8 dagen.

Gegevens  van Radiotelescoop van Canberra van het Deep Space Network (DSN)  in Australië. Cassini zit aan de andere kant van de zon vanaf de aarde gezien: Aarde – zon  -- Cassini. Radiostraling gaat door de zonnecorona heen. Cassini begon na de apoapsis  van 14 nov. aan zijn 24 dagen lange duik naar periapsis rond Saturnus.

Vrijdag 14 en zaterdag 15  nov. wordt het instrument MAPS (magnetosfeer en plasma science) gebruikt  om nog gegevens te verkrijgen van het magnetische veld rond Saturnus.

Zondag 16 nov.  onderzocht het Radio Science Team op aarde de radioverbinding (van de Cassini naar de aarde door de corona van de zon  heen)  om zo  de elektronendichtheid van de  zonnecorona te detecteren en de mogelijke Faradayrotatie  vast te stellen. (Ik heb gevraagd naar resultaten.) 21 nov niet ver voorbij apoapsis: OTM 396 = bijsturing 396.   Kleine retroraketten vuren gedurende 201 seconden. Dit resulteert in een snelheidsverandering van 198 millimeter per seconde.  

Cassini is hierdoor Titan op 10 december op 980 km, door de buitenste atmosfeer gepasseerd waardoor gegevens verkregen werden over de dichtheid aldaar.  Tien jaar geleden, kerstmis 2004, werd Huygens losgekoppeld van Cassini en begon aan zijn glijvlucht naar Titan. Op 15 januari 2005 kwam het tuigje aan in de methaanmodder van Titan.

Het Krakenmeer, op 71° NB, is een meer van methaan, groter dan de Kaspische zee (300 bij 1200 km) (NASA: Visual and Infrared Mapping Spectrometer).

De heldere gebieden, diep bevroren waterijs, noemt men wel Xanadu.  Xanadu was een mysterieus paleis van de grote Kahn dat Marco Polo in 1266 bezocht en dat hem in verrukking bracht.

Samuel Taylor Coleridge maakte in 1816 het fascinerende, vreemde gedicht Xanadu.

23 en 24 nov. observaties van kleine manen  waarvan Albiorix ( 24 km)  de grootste, afstand Albiorix  tot Saturnus 12 miljoen km, elliptische baan! (Albiorix, een reuzenkoning in Gallische mythologie). Nog 4 maantjes, nog kleiner, horen tot deze groep.

 

The square Kilometer Array (SKA)

(Tony)

Een aantal landen alsook een 100 organisaties uit 30 verschillende landen gaan een opmerkelijke en enorme grote interferometrische radiotelescoop bouwen.

Deze zal vooreerst bestaan uit een 3000 spiegels met diameter 12 tot 15 meter voor de ontvangst van frequenties tot 20 GHz.

Er zullen een 250 stations, elk met 10 000 antennes voor lage frequenties (50 tot 350 MHz) gebouwd worden.

Tot slot zullen er 250 stations met vlakke antennes (diameter 60 m) voor ontvangst van middenfrequenties (400 MHz en hoger) opgesteld worden.

Het geheel zal opgesteld worden, hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Australië. In elk land wordt een kern met bovenstaande antennes ingericht. Ook in naburige landen komen er satellietstations.

Het doek van SKA:

1.      Pulsar- en gravitatie-onderzoek met o.a. het opsporen van gravitatiegolven alsook hun plaats van afkomst.

2.      Studie van het reïonisatietijdperk waarin de eerste sterren en sterrenstelsels ontstonden.

3.      Via emissie van neutraal waterstof een kijkje nemen vóór de reïonisatie.

4.      Studie van magnetische velden in het heelal.

5.      Detailstudies van protoplanetaire schijven en planeetvorming.

6.      Opsporen van prebiotische moleculen in het heelal.

Enkele opmerkelijke feiten betreffende SKA:

1.      Als je de gegevens die dagelijks verzameld worden wil afspelen op een ipod, heb je een speeltijd van twee miljoen jaar nodig.

2.      SKA zou een radar op de luchthaven van een exoplaneet op afstand van tientallen lichtjaren kunnen detecteren.

3.      De centrale computer verwerkt de gegevens zoals 100 miljoen moderne pc’s dit gezamenlijk zouden doen.

4.      De totale lengte voor de benodigde optische vezels bedraagt tweemaal de omtrek van de aarde.

 

 

 

Reageer