De Werkgroep Ruimtevaart groepeert VVS-leden die zich interesseren in de ruimtevaart. Anderzijds proberen we op allerlei manieren over ruimtevaart te vertellen en te schrijven.

U bent hier

Bingo voor Rosetta !

Schitterende beelden waren het die 's namiddags tijdens de persconferentie van woensdag 6 augustus aan de wereld getoond werden: de eerste beelden die Rosetta nam van komeet 67P/C-G op een afstand van een 100 km. Eerder die dag was er nog een baancorrectie welke zonder problemen door de sonde werd uitgevoerd. Rond de middag kregen we al de mededeling dat de eerste foto's aan het binnenkomen waren. Maar eerst kwam er nog een overzicht van eerdere wetenschappelijke resultaten. Dat gaf de beeldbewerkers de nodige tijd om de foto's presenteerbaar te maken. Het was de moeite van het wachten meer dan waard. En nu kan het wetenschappelijk werk echt beginnen.
 

De baancorrectie.

De baancorrectie van 6 augustus was een belangrijke. Die moest er voor zorgen dat de Rosetta-sonde op een afstand van 100 km voor de komeetkern zou uitvliegen met een relatieve snelheid van 1 m/s t.o.v. die komeet. Eén seconde na 11 uur (onze tijd) werd door de boordcomputer de motor gestart. Die motor werd 6 minuten 26 seconden later weer stilgelegd.

Op Aarde was het nog 22,5 minuten wachten eer de bevestiging van deze gebeurtenissen binnen kwam. En alles leek volgens plan te verlopen. De sonde zou zich dan weer op de komeet richten en de eerste opnames maken. Die konden dan naar de Aarde worden doorgestuurd.

Vanuit het vluchtleidingscentrum kregen we een tijdje later de mededeling dat de foto's (zonder dataverlies) waren gearriveerd. Nu was het wachten op de nodige beeldbewerking.
 

De eerste foto's.

Die eerste foto's vind je bij ESA via deze link. Volgens de begeleidende teksten werden de opnames gemaakt tussen 130 km en 120 km.

Onderstaande opname is er eentje die voor zover ik gekeken heb, niet te vinden is op de ESA-website. Het is een schermafdruk (vandaar de iets mindere kwaliteit) uit de persconferentie waar die eerste opnames getoond werden. Het toont de bron van de huidige komeetactiviteit.

Zie ook deze opname van 2 augustus.

Beeldbewerking op de originele beelden is meer dan nodig. Het oppervlak van de komeet is zwart. Via beeldbewerking worden de "helderste" gebieden effectief ook helderder afgebeeld.
 

Meer beeldmateriaal.

Wie graag de persconferentie terug wil zien:

Het voormiddag gedeelte vind je hierNa 56 minuten is het moment dat de motor ontstoken wordt. Na 1u20 komt de bevestiging hiervan (met beelden van de telemetrie) en wat later ook dat het manoeuvre met succes is afgerond.

Het namiddag gedeelte vind je hierHier komen vooral de eerste wetenschappelijke resultaten aan bod. Ongeveer 1u3min in het filmpje worden de eerste foto's van die dag getoond.

Op de Flickr-pagina van ESA vind je heel wat foto's van het gebeuren.


Tijd voor wetenschap.

Meer daarover in deze Rosetta-blog-bijdrage.

Eén van de doelstellingen voor de volgende maanden is uiteraard het zoeken naar een geschikte landingsplaats voor Philae. Informatie over een eerste selectie vind je in dit filmpje. Naar verluid zou de landingsellips (het gebied rond het geplande landingspunt waar de lander in principe zou moeten neerkomen) iets van één vierkante kilometer zijn.
 

Volg Rosetta op het internet.

Over de tienjarige reis van Rosetta lees je meer via dit artikel op de VVS-website.

De ESA-website: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

De Rosetta-blog: http://blogs.esa.int/rosetta/

En uiteraard is er ook nog het wekelijkse “Nieuws Uit De Ruimtevaart” dat je hier op de VVS-website kan volgen, of rechtstreeks via http://www.ruimtevaart.be.

Reageer