Polaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

6 Juni – Venusovergang waarnemen van op de Toeristentoren.

Op woensdag 6 juni vroeg in de ochtend speelt er zich een vrij zeldzaam verschijnsel af. Bij zonsopkomst is het immers mogelijk om de planeet Venus voor de zon te zien trekken. De Amateur Sterrenkundigen van Herentals, ASH Polaris, staan die ochtend op de Toeristentoren in Herentals. Ze stellen hun kijkers ter beschikking om deze unieke gebeurtenis mee te beleven.

Je moet er wel vroeg bij zijn. De zon komt op om 5:29 uur onze tijd. De Venusovergang loopt dan al naar zijn einde want amper een uur later (om 6:55 uur) is dit zeldzame verschijnsel voorbij. De zon zal dan nog maar 11° boven de horizon staan.

Mocht het die ochtend helder zijn, kom dan gerust naar de Toeristentoren om er op een veilige manier naar de zon te kijken. OPGELET. Kijk nooit zo maar naar de zon. Als je niet de juiste bescherming gebruikt, zullen je ogen permanent beschadigd worden.

Onze sterrenkijkers zijn uitgerust met de nodige filters zodat je zonder problemen naar de zon en de Venusovergang kan kijken. Het zonnebeeld zal ook te zien zijn in een speciale projectiedoos.

Venusovergangen komen niet zo vaak voor. De vorige overgang gebeurde op 8 juni 2004 (zie de bijgevoegde foto). Voor de volgende moet je wachten tot in 2117.

 

Meer informatie over de Venusovergang vind je hier.

De website van de Toeristentoren vind je hier.

Reageer