ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Maansverduistering - Lichthinderwandeling - Telescoop Atelier

Kom naar de maansverduistering kijken, doe mee met de lichthinderwandeling op de Nacht Van De Duisternis, en heb je vragen rond telescopen, kom dan naar ons Telescoop Atelier.

Maandagochtend 28 september – Totale Maansverduistering – “Superbloedmaan”:

Maandagochtend 28 september is er in België een totale maansverduistering te zien. De Amateur Sterrenkundigen van Herentals staan die ochtend op de Toeristentoren in Herentals met hun sterrenkijkers. Niet alleen zie je dan Herentals ontwaken in de ochtendschemering, je ziet ook hoe het rosse schijnsel van een verduisterde Maan de omgeving verlicht.

Vanaf 3u45 staan onze kijkers opgesteld en ben je er welkom. De totaliteit begint om 4u11 en is om 5u23 afgelopen. Het eerste hapje uit de Maan is echter al om 3u07, het laatste stukje aardschaduw verdwijnt om 6u27. 

Trouwens, de eerstvolgende totale maansverduistering die helemaal in ons landje te zien zou zijn, gebeurt eerst in december 2029 ! 

En (zolang de voorraad strekt) je kan tevens stevig ontbijten op de Toeristentoren want er wordt spek met eieren voorzien !

OPGELET: Dit gaat enkel door bij helder weer ! Gratis inkom. Voor het laatste nieuws volg je best onze twitterberichten via @ashpolaris. Of bel het Polarisnummer: 0471/07.85.04

Deze maansverduistering is een combinatie van een “super”maan en een “bloed”maan. Bij een maansverduistering kleurt de Maan rood omdat enkel het zonlicht met een rode golflengte nog door de atmosfeer van de Aarde dringt en op de Maan weerkaatst wordt. Soms kleurt de Maan meer oranje-rood, soms is ze donkerrood. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid stof in de Aardse atmosfeer. Indien er pas een geweldige vulkaanuitbarsting is geweest, zit er meer stof in onze atmosfeer en kan er minder licht door de dampkring. Vandaar een meer donkerrode Maan.

Een “super”maan krijgen we als de Maan wat dichter bij de Aarde staat. Iets dat dichter bij staat, toont groter dan iets dat verder af staat. De Maan draait rond de Aarde, niet in een cirkelbaan maar in een ellipsvormige baan. Soms staat de Maan dus dichter, dan weer wat verder. En deze keer staat de Maan dichter bij de Aarde. Vandaar de “super”maan. Het gekke is dat het verschil in de praktijk niet opvalt. Met een foto (en ook deze werd gemaakt door ons lid Wesley Verbraecken) is dat wel veel duidelijker. 

We kunnen nu al voorspellen dat bij helder weer er aan de Toeristentoren heel wat volk naar de superbloedmaan zal komen kijken. Het einde van de wereld zal voor een andere keer zijn.


Zaterdagavond 10 oktober  – 20u00 – Nacht Der Duisternis – Lichthinderwandeling 

Rond 20 uur komen we samen aan de Jeugddienst (Stadspark, ingang Nieuwstraat of Belgiëlaan). We vertrekken er voor een (gratis) wandeling door Herentals waarbij op verschillende plaatsen gestopt wordt om te praten over de lichthinderproblematiek. De wandeling duurt een tweetal uur. Bij helder weer zal er onderweg op een donkere plaats ook naar de sterren gekeken worden. Tussen haakjes, één van de belangrijkste lichthinderbronnen is die avond niet te zien. Het is immers Nieuwe Maan op dinsdag 13 oktober.


Zaterdag 24 oktober  –15u00 – Telescoop Atelier.

Op zaterdag 24 oktober organiseren de sterrenkundigen van Herentals een eerste Telescoop Atelier. Heb je thuis een sterrenkijker maar heb je problemen met het opstellen van die kijker, krijg je geen scherp beeld of vind je niks terug aan de hemel, kom dan gerust langs met je telescoop. Zou je graag een telescoop willen kopen of er zelf eentje maken, kom dan eens een kijkje nemen. Je bent welkom op de eerste verdieping van de Jeugddienst (Stadspark, ingang Nieuwstraat of Belgiëlaan), en dat tussen 15 en 18 uur.

Vanaf 19 uur ben je – bij helder weer – welkom op de Grote Markt waar onze kijkers opgesteld zullen staan om de Maan aan de hemel te bekijken.

Deel deze pagina

Reageer