ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Maansverduistering, vroege ochtend 21 januari.

Kom kijken naar de maansverduistering !

Maandag 21 januari in de vroege ochtenduren is het weer zover. Een totale maansverduistering! De maan verdwijnt dan in de schaduw van de aarde. Maar onze dampkring laat nog een beetje licht door, vooral het rode, waardoor onze naaste buur helemaal rood zal kleuren. Afhankelijk van de hoeveelheid stof in de atmosfeer krijg je een donkerrode dan wel een lichtrode maan te zien.

De amateursterrenkundigen van ASH Polaris staan dus die ochtend met hun sterrenkijkers vanaf 4u15 aan de Toeristentoren. Wat later, om 4u33 begint de maan in de kernschaduw van de aarde te komen. Een klein donker hapje is dan zichtbaar dat steeds groter en groter wordt. Om 5u41 zit de maan helemaal in de schaduw van de aarde. Hoe rood de maan zal kleuren, zal dan eerst duidelijk worden. Het maximum (het moment dat de maan zich het diepst in de schaduw bevindt) is rond 6u12. De maan staat dan nog een 21° boven de horizon en zal dus steeds verder naar de horizon zakken. Totaliteit is gedaan om 6u43 en om 7u51 is de maan weer in zijn volle glorie te bewonderen. Als extraatje, als de maan stilaan verder wegzakt, klimmen in het zuidoosten de planeten Venus en Jupiter steeds hoger boven de bomen.

Kom dus kijken naar de Toeristentoren in Herentals. Ook bij bewolkt weer zijn we daar en kan je vanuit de Toren dus al met zekerheid "Herentals by night" zien. Bij een heldere hemel kan je boven de bomen het ganse spektakel in al zijn glorie aanschouwen. Heb je een verrekijker, neem die dan zeker mee.

O ja, en voor de hongerigen, er wordt spek met eieren voorzien als ontbijt.
 

Deel deze pagina

Reageer