Polaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Verslag - Nacht Van De Duisternis (20/10/2012)

Zoals alle jaren deed Polaris ook dit jaar weer mee aan de Nacht Van De Duisternis.

Voor het eerst waren we present in het Herentalse Begijnhof, meer bepaald in het Fundatiehuis. Onze vorige locatie (het Park Van Hilst) werd elk jaar minder interessant omwille van de hoger wordende bomen. In het Begijnhof hadden we - voor het Fundatiehuis - een mooi graspleintje met meer dan voldoende uitzicht op de sterrenhemel.

Het Fundatiehuis

Maar spijtig genoeg was het bewolkt. Geen ster aan de hemel te zien (het zou maar eerst rond middernacht beginnen op te klaren). Binnen hadden we een kleine tentoonstelling met onze panelen rond lichthinder, een Stellariumpresentatie en (nieuw) een reeks panelen waarin de planeten werden voorgesteld.

Maar zoals het verleden ons geleerd heeft, als het bewolkt is, komt er zo goed als niemand een kijkje nemen. 

Gelukkig hadden we dit jaar voor het eerst een lichthinderwandeling uitgestippeld. De bedoeling was om de wandelaars een idee te geven van zowel goeie als slechte verlichting. we wandelden niet alleen in het centrum rond, maar ook een stukje buiten de bebouwde kom. Met de bewolking was het effect van de lichtkoepel van het centruim overduidelijk. Overal gaf de SQM vrijwel een zelfde resultaat (ook al gaven eerdere metingen bij een onbewolkte hemel duidelijke verschillen).

De wandeling duurde uiteindelijk een kleine tweetal uur. Een twintigtal wandelaars deden mee.

Met dank aan de Polarianen die hun steentje hebben bijgedragen, alsook aan het gemeentebestuur dat de verlichting in de straten rond het Begijnhof voor ons gedoofd had.

Reageer