U bent hier

Sterrenkijkdag 2018

Op zaterdag 24/2 om 20:00 startte onze deelname aan de sterrenkijkdagen.
Tijdens deze editie was het publiek blijkbaar erg ongeduldig want vanaf 19:30 begonnen er reeds geïnteresseerden toe te komen op onze plek in Keienven terwijl we nog volop bezig waren met het opbouwen van onze telescopen.
We hadden hierbij wel direct een tegenslag, want onze grootste telescoop vertoonde een vreemd defect dat we niet konden oplossen te velde. Achteraf bleek de batterij het begeven te hebben, waarbij deze uiteindelijk zelfs een overspanning had veroorzaakt die een zekering had doen springen.
Was dit ten gevolge van de bijtende kou? Wie zal het zeggen? Het weer was inderdaad weliswaar gunstig voor de waarneming, doch ondergetekende was blij dat hij gekozen had voor lang ondergoed onder de broek, skiboek, t-shirt, trui en ski-anorak, want dit volstond net om het lijf op temperatuur te houden.

Maar we zaten dus zonder 200mm f/4 GSO Newton, hetgeen een lichte golf van ontgoocheling bij de reeds toegestroomde kijklustigen veroorzaakte. Restten er dus nog onze andere Newton en Maksutov om Maan en Orionnevel aan het publiek te tonen. Dit kon achteraf gezien de pijn toch voldoende verzachten.

Zoals steeds was de interesse bij het aanwezige publiek groot en de vragen kwamen uit alle hoeken. Het geeft altijd een grote voldoening als men de verwondering kan zien bij de mensen die een antwoord krijgen op de vraag wat een ster nu juist is, hoe ver alles wel van elkaar verwijderd staat en hoe nietig ons aardbolletje dan wel is.

We hebben ook dit jaar weer tientallen mensen met behulp van onze laserpointers getoond dat de Poolster NIET de helderste ster is aan de hemel. Bij één persoon is het misverstand weggenomen dat de Pleiaden de Kleine Beer is. :-) Op bijgevoegde foto's (zie ook fotoalbum) is de interesse van de toeschouwers duidelijk te zien en illusteren ze goed de opkomst van minstens een 65-tal mensen op deze alsnog zeer geslaagde avond.

Reageer