U bent hier

VVS Sterrenkijkdag 2014

Trouw aan de jaarlijkse traditie nam Asterion ook dit jaar deel aan de sterrenkijkdagen. We hadden goed gegokt door enkel een programma te voorzien op zaterdag 8 maart, gezien de avond ervoor nog fel geplaagd werd door bewolking.

De plaats van bijeenkomst was domein Keienven te Wuustwezel-Gooreind en we hadden volgend materiaal opgesteld om de bezoekers te verwelkomen:
Een 70mm TS binokijker op Triton FGX-1 statief
Een 200/800mm f/4 Newtonkijker op HEQ5 Skyscan montering
Een C9.25 Schmidt-Cassegrain op Celestron equatoriale montering.

Dit gamma liet ons toe om de bezoekers een breed aanbod van objecten te laten bekijken, waarvan de belangrijkste: De Maan, M45, M42, Jupiter en tegen het einde van de avond ook de planeet Mars.

De interesse van het publiek was motiverend: met een opkomst van om en bij de 70 personen hebben wij ons geen moment verveeld.
Naast de mogelijkheid om door eerder genoemde optische instrumenten te kijken, stonden de Asterion-leden van dienst ook klaar om vragen over het universum te beantwoorden. Sommige ouders waren opgelucht dat hun kinderen eindelijk een antwoord kregen op de prangende vragen waar zij het antwoord schuldig op moesten blijven: Wat is een ster? Als de zon niet zo warm zou zijn, zou je er dan op kunnen staan? Bestaan zwarte gaten wel echt? Wat zijn dat dan? ... ...
Tussendoor werden de bezoekers wegwijs gemaakt in de sterrenbeelden met behulp van een groene laserpointer.
De gemoedelijke sfeer en de vele woordjes van dank bevestigden dat het doel van deze avond zeker werd bereikt. Wanneer is de eerstkomende zonnekijkdag alweer?

Reageer