U bent hier

VVS Zonnekijkdag 2015

Aan de inzet van de Astrionleden zal het niet gelegen hebbben.
Met een opstelling van een 15x70 verrekijker met oculair-projectie, een 100mm refractor met Herschel-wegde, een 6" Schmidt–Cassegrain met AstroSolar-filter  en een 60mm H-alfa Lunt (met webcam), konden we het publiek een scala aan eenvoudige en minder betaalbare methoden voorleggen om de Zon te bestuderen.

Het weer was echter eigenzinnig en besliste tot een boycot van de activiteit, waardoor er slechts zeer sporadisch openingen waren in het wolkendek en er vaak onaangename langdurende windvlagen opstaken.

De omstandigheden waren zo dat we net de tijd kregen om de telescopen correct te richten en in te stellen en dat de enkele opgedaagde toeschouwers kort de kans kregen om door de oculairs te piepen alvorens het gordijn weer langdurig werd gesloten.

Niettemin was het een gezellige namiddag en zijn we onderling weeral bijgepraat. De boutade van de dag - tevens een blijk van het eeuwig optimisme van onze clubleden- was: "we hebben toch met één ding geluk gehad: het was eens een keer niet te warm!"

Reageer