De Astronomische Vriendenkring groepeert leden uit de hele Zuid-West-Vlaamse regio.

U bent hier

Sterrenkijkdagen 2 en 3 December 2011 te Vichte

Sterrenkijkdagen 2 en 3 December 2011 te Vichte

Ook het AVK tekende weer present voor de jaarlijkse Sterrenkijkdagen op haar vaste waarneemplaats, Gemeenteschool De Beukenoot. Ook dit jaar was er weer een goede opkomst van zeer geïnteresseerde bezoekers. Op vrijdagavond zag het er eventjes niet goed uit toen grote wolkenvelden aan de horizon verschenen, maar plots klaarde het uit en kon er meerdere uren genoten worden van ondermeer Jupiter en de maan, die toch wel de meeste aandacht trokken . Deze werden afwisselend met een dfk31 in een c9.25 op een laptopscherm getoond. Een zestal telescopen van Avk leden waren opgesteld zodat er naar hartelust kon gekeken worden.

Tijdens de momenten dat er grotere wolkenvelden passeerden konden de bezoekers zich opwarmen binnen, een drankje nuttigen en de uitgebreide tentoonstelling bekijken. Er stond ondermeer een setup rond radio -astronomie, met uitleg door onze "experten" terzake, er was een kosmologie hoekje, dat zoals ieder jaar weer "zwarte gat"-gewijs enorme aantrekkingskracht uitoefende. Er kon over alles en nog wat vragen gesteld worden over alles wat het heelal aanging.
Ook Nicky Demunster gaf er een voorstelling van z'n vorige marssimulatie missie in Utah waaraan hij deelnam en waarvoor hij halfweg december opnieuw is uitgenodigd, deze keer wordt hij commandant van de missie. Het leidt er een internationale crew, het wordt dus de tweede keer dat de leraar informatica aan het CVO Waregem-Anzegem-Tielt aan zo'n simulatie deelneemt.
We wensen hem hierbij dan ook veel succes !

Er was ook een spiegelslijpstand waar de beginselen van het spiegelslijpen werden uitgelegd. die genoot ook veel interesse.

Vrijdagavond was het zeer druk en konden we ongeveer een 200-tal bezoekers ontvangen, een succes zondermeer.

Zaterdag ging volgens de weersvoorspellingen minder zijn, maar zaterdagavond zag het er allerminst slecht uit. Integendeel, we konden genieten van zeer brede opklaringen, bij momenten was het zelfs kraakhelder. Nu kon er ook meer in detail naar de Pleiaden, de Andromedanevel,... gekeken worden. Later op de avond, toen er al wat meer bewolking op kwam zetten kon er nog kort naar de Orionnevel gekeken worden .
Deze avond waren nog meer telescopen present, waaronder een drietal Schmidt-Cassegrain, meerdere refractoren in alle maten, en een grote dobson. Uiteraard kon er gekeken en vergeleken worden. Vooral het jonge volkje genoot zichtbaar van het uitzicht van de Maan, de talloze kraters , de grote planeet Jupiter die ook deze avond weer met een cameraatje (dmk21 deze keer) in een sct werd getoond op een laptopscherm.

Zaterdagavond was iets minder druk, met ongeveer een 150-tal bezoekers.

Al bij al dus een zeer geslaagd Sterrenkijkweekend en nogmaals dank aan Gemeenteschool en al de AVK-leden en vrijwilligers die hebben meegeholpen.

 

Groeten,
Bruno Nolf,
Astronomische Vriendenkring (AVK)

Reageer