U bent hier

De Perseïden

*/

Onze jaarlijkse waarneming van de Perseïden begon gisterenavond onder een zwaar bewolkte lucht die zich boven de Roomkouter in Steendorp had samengepakt. In het westen was het helder en deze opklaring leek zich uit te breiden zodat we het toch gepast vonden om wat te wachten. En dat werd beloond. Tegen 23h00 kwamen er sterren te voorschijn en even later werd het helemaal helder. Maar de lucht was veel te vochtig en de sterren gaven een wazige indruk. De grensmagnitude lag tussen 3,5 en 4 maar ondanks dat leek het er toch op dat de Melkweg kon gelokaliseerd worden. Blijkbaar werd een deel van de heiige lucht erdoor verlicht.

De aankondiging van de activiteit werd via de gemeente verspreid en ook de buurt werd op de hoogte gebracht, maar er kwam geen publiek opdagen. De bewolking zal hier wel de boosdoener geweest zijn. Uiteindelijk waren we slechts met drie waarnemers. Maar we waren slechts met twee om op vallende sterren te jagen, Ivo probeerde zijn nieuw systeem uit om met een equatoriale opstelling foto's te maken met een lange belichtingstijd door een ster manueel te volgen door middel van een kruisdraadoculair.

Zo werden er van 23h00 tot 1h00 twaalf meteoren geteld waarvan er acht gezamenlijk werden opgemerkt en vier door degene die toevallig in de juiste richting keek. De helderste verscheen om 23h34 in de omgeving van de Poolster.

Reageer