Lessenmarathon, 01/02/2013
/*-->*/
LESSENMARATHON
01/02/2013 Sint-Maarten Beveren
Deze lessenmarathon werd georganiseerd door de leerlingenraad van de Sint-Maarten Bovenschool om aan te tonen dat de jongeren een ruime kijk hebben op de wereld en zodoende de werking van een opvangtehuis voor meisjes in Zuid-Indië te ondersteunen.
Daar vorig schooljaar enkele leerlingen van deze school een telescoop bouwden was deze lessenmarathon een unieke gelegenheid om hem te gebruiken en zo werd AW Mercator gevraagd om deze kijkstonde te begeleiden.
De lessen moesten 1h30 duren telkens gescheiden door een pauze van een kwartier. Toen AW Mercator ter plaatse kwam was de les in salsadansen nog aan de gang en zuiderse feestklanken weerklonken doorheen de dubbele beglazing over de door kille vochtigheid geteiserde speelplaats. Want het had nogmaals een hele dag geregend en de vooruitzichten waren allesbehalve gunstig voor de geplande waarnemingen.
Maar toch, toen de laatste salsatonen om 23h00 in de ruimte uitstierven verschenen er zowaar donkere vlekken in het lichtvervuilde wolkendek dat zich boven Beveren uitstrekte en toen plots Jupiter tevoorschijn kwam werden de telescopen snel uitgeladen en opgesteld. Enkele leerlingen kwamen buiten even een kijkje nemen en het waarnemen kon beginnen.
Het werd helderder en de lucht trok open. De kop van de Stier verscheen, de Pleiaden, Orion, de Grote Beer, zodat toch enkele van de belangrijkste sterrenbeelden konden getoond worden. Bij het observeren van Jupiter door hun zelfgemaakte Dobson waren de leerlingen ten zeerste verwonderd en opgetogen dat zo'n lichtpuntje aan de hemel kon worden vergroot tot een heus bolletje waarop details konden worden waargenomen. Maar het geluk was van korte duur en lage wolken schoven als wollen overgordijnen over het kortstondige observatievenster.
Het werd dus tijd voor de binnenactiviteiten zodat duidelijk werd dat het aantal leerlingen dat moest begeleid worden veel kleiner was dan de verwachte dertig omdat er tegelijkertijd nog een andere les gegeven werd vanuit een ecologische invalshoek waardoor slechts de helft van de groep bij het astronomische gebeuren betrokken was.
Terwijl er buiten een wachtpost aanwezig bleef om de verdere wispelturigheden van het hemelgewelf in de gaten te houden werden binnen de schijnbare bewegingen aan de hemel behandeld waarna zonder veel hoop nogmaals poolshoogte werd genomen, maar de bewolking bleef gestaag vanachter de daken van de Sint-Maarten Bovenschool te voorschijn komen.
Het programma Stellarium werd in het vooruitzicht van ongunstige weersomsatndigheden op de klascomputer geïnstalleerd en het was nu het moment om aan de leerlingen uit te leggen hoe ze de observatieplaats moeten instellen, hoe ze de tijd kunnen ingeven en wat er nadien allemaal kan geraadpleegd kan worden.
Nogmaals werden de weergoden geconsulteerd, maar het mocht niet baten, het zag er niet naar uit dat er zich nog een ster ging laten bewonderen en het binnenprogramma werd verder afgewerkt met de werkelijke bewegingen en het uitsnijden, het instellen en het aflezen van de sterrenschijven.
Ondanks de korte kijkperiode werd de astronomische activiteit erg geapprecieerd. Vooral bij het behandelen van de bewegingen van de verschillende soorten kunstsatellieten werd er zeer aandachtig gevolgd.
Reacties