U bent hier

Sterrenkijkdagen

AW Mercator stond zoals gewoonlijk aan de luzzie (een afdak waaronder ze bakstenen lieten drogen) van de Roomkouter in Steeendorp. Bij het begin van de avond regende het nog licht. Veel volk was er dus niet te verwachten. Toch kwamen er enkele mensen een kijkje nemen. Over de gehele avond hebben we acht man gehad.
Maar dit jaar had Ivo Demeulenaere gezorgd voor een alternatieve activiteit: een minibeamer en een klein scherm. De stroom wordt geleverd door een lithiumbatterij die normaal gebruikt wordt om een autobatterij op te laden en deze werd omgezet met een transformator naar 220 volt. De minibeamer heeft een aansluiting voor een USB-stick en voor een smartphone en kan van op afstand worden bediend. Zo kan men alle kanten uit. Met de NASA-pagina “Moon Phase and Libration, 2017” kon worden getoond hoe de maan eruit had moeten zien en met een simulatieprogramma van de sterrenhemel welke sterrenbeelden achter de wolken verscholen zaten.
Na een uurtje kwam een wazige maan tevoorschijn maar de kraters konden nauwelijks tevoorschijn getoverd worden zodat het publiek toch een idee had van hoe ze eruitzag. Naarmate de avond vorderde en de mensen reeds vertrokken waren, werd het helderder. Hier een daar verscheen een ster en Castor en Pollux konden herkend worden. Maar het werd ook plots koeler en een frisse wind streek over de rug van de cuesta en deed er nog een schepje bovenop. Daar we niemand meer verwachtten werd besloten om de avond af te sluiten.

Reageer