U bent hier

Verslag waarneming samenstand van Venus, Mercurius en de Maan, 10/06/2013

*/

Samenstand Venus, Mercurius en de maan

10 juni 2013

 

Na de gelukte samenstand van Mercurius, Venus en Jupiter op 27 mei, toen AW Mercator had postgevat aan de Middenvijver op LO, werd meteen beslist om nogmaals onze kans te wagen op 10 juni met de samenstand van Mercurius, Venus en de maan.

Deze keer hadden we ons materiaal opgesteld aan de Kerkwegels in Bazel-Waas en het werd nogmaals een succes. Eerst werd gevreesd dat de maan niet doorheen de smog zou geraken omdat de ondergaande zon niet tot aan de horizon te volgen was. Maar zoals in de Hemelkalender wordt aangeraden kon met Venus als referentie het smalle maansikkeltje om 22h15 plots juist boven de populieren in de Meade ETX 70 worden opgemerkt. De fototoestellen werden gericht en het werd een geklik van jewelste.

Toch waren we niet alleen gekomen voor deze samenstand maar we hadden ook enkele satellieten willen gadeslaan. Doch dit werd minder spectaculair. Waarschijnlijk was het nog veel te licht voor zwakke satellieten, enkel Arcturus, Wega en Saturnus konden op een bepaald moment worden teruggevonden, tot om 22h55 het ISS de oversteek maakte. En dat werd dan ook gefotografeerd.

Even later kon ook Mercurius worden teruggevonden, maar toen was de maan al achter de bomen verdwenen. Toch werd een foto gevonden waarop de drie tegelijkertijd staan afgebeeld.

Rond het moment dat om 23h18 de satelliet IGS 1A moest overkomen werd een satelliet opgemerkt die ongeveer de baan beschreef zoals die door Heavens Above voor deze satelliet werd weergegeven, maar hij kwam een heel stuk lager dan Wega voorbij dan dat het trajectkaartje aangaf, zodat we denken dat het een andere satelliet moet geweest zijn die toevallig even helderder werd dan voorzien. Hij doofde trouwens langzaam uit.

De verrekijkers werden nu terug naar het NW gericht en zo konden ook nog Castor en Pollux worden gevonden en tijdens het opruimen kon om 23h45 de overgang van ATV-4 worden waargenomen.

De foto is van veerle Heyman.

Reageer