De VVS-afdeling van Hoegaarden-Boutersem en omgeving. www.vvscapella.be

U bent hier

Eerste RACA starparty in Grapfontaine

Van 9 tot 12 mei 2013, tijdens het hemelvaart weekend, vond in Grapfontaine de eerste editie van de RACA starparty plaats. De organisatoren van deze starparty, l’observatoire Centre Ardenne, hadden de weken ervoor al heel wat reclame gemaakt via facebook en meerdere mailinglijsten. Als fervente deep-sky waarnemers keken we dan ook al een hele tijd uit naar het begin van de starparty.


Wijzelf kwamen pas om 20u aan, net op tijd om de rondleiding door de sterrenwacht te kunnen meepikken. We werden, zowel in het Nederlands als in het Frans, op de hoogte gebracht van de plannen van de sterrenwacht en konden genieten van de telescopen die al in de sterrenwacht stonden. Op het graspleintje achter de sterrenwacht stonden, tussen de tentjes, al heel wat grote telescopen opgesteld. De eerste avond waren er een 25-tal aanwezigen.


Ook al was het al de ganse dag slecht weer geweest, toch trok het ‘s nachts helemaal open, zodat iedereen enkele uurtjes kon waarnemen. Een echte goede nacht werd het niet, zodat het moeilijk was om in te schatten hoe donker het daar eigenlijk echt is.


De volgende dagen was het heel slecht weer, een kans om nog waar te nemen was er niet. Gelukkig waren er overdag een heleboel interessante praatjes. Die begonnen al om 13u, wat wel heel vroeg was als het helder weer was geweest en liepen door tot 18u30. Daarna was er een pauze waar we de mogelijkheid hadden om iets te eten. Om 20u30 begon dan het laatste praatje.


Op zondag keerden we terug naar huis, terugkijkend op een geslaagde eerste editie van de RACA starparty. Het deed deugd om nog eens een weekend samen te zijn met waarnemers.
Volgend jaar wordt de tweede editie van de RACA starparty georganiseerd van 29 mei tot en met 1 juni. Hopelijk zijn er dan meer heldere nachten!

Reacties

Tof! Hopelijk kan ik volgend jaar ook deelnemen en is het weer beter.

Reageer