Capella De VVS-afdeling van Hoegaarden-Boutersem en omgeving. www.vvscapella.be

U bent hier

Nacht van de Duisternis Capella Hoegaarden

Voor Hoegaarden een jubileum dit jaar met de 5de nacht van de Duisternis! 

 Een bijzonder goede opkomst met een kleine 120 aanwezigen op deze nachtelijke wandeling. Onder de kiosk op het gemeenteplein werd een woordje uitleg gegeven over de duisternis en waarom die zo belangrijk is. Om dit aan de kinderen aantoonbaar te maken hadden we een klein stukje duisternis meegebracht in een potje (maar het ontsnapte toen we het potje openmaakten). Dit was de eerste nacht die door 'VVS Capella' werd georganiseerd. Mede-organisator was Natuurpunt Hoegaarden. Ook kregen we steun van de gemeente Hoegaarden, de BBL  & brouwerij 't Nieuwhuys. 

De wandeling leidde ons langs de brouwerij en écht donkere holle wegen naar het open veld. De overgang van de donkere holle weg naar het veld leek wel alsof we terug in het "daglicht" terechtkwamen! Gelegenheid genoeg onderweg om met een laserpointer (nee, geen F16 of helikopters gezien) enkele bronnen van lichtpollutie te duiden. 

Bijzondere aandacht werd gegeven aan de verkeersveiligheid voor zo'n grote wandelgroep. In de verduisterde straten konden we met fluovestjes en goede lantaarns aanstormende wagens op betere gedachten brengen. Gelukkig liep 80% van het parcours over veldwegen en was dus autovrij. 

Wim Collin van Hikketakketoe had een viertal duistere verhalen in petto. Zonder al te veel naar een "Halloweentocht" af te glijden, slaagde Wim erin om onze 100+ wandelaars geboeid streekgebonden verhalen te vertellen in zijn typische stijl, verhalen die zich allemaal rond een duister thema afspeelden. Zelfs het woord 'lichtpollutie' kwam erin voor. 

Boven aan de Marollenkapel was er extra mankracht opgetrommeld om de cake, hete choco en de jenevertjes van 't Nieuwhuys de baas te kunnen. De catering werd een klein beetje overrompeld, maar uiteindelijk viel iedereen wel in de prijzen. Jammer, maar helaas geen maan of sterren te zien! We deelden echter foldertjes uit met uitgebreide informatie over VVS Capella en hoe mensen zich makkelijk kunnen inschrijven op de starpartylijst, zodat ze bij de volgende gelegenheid wél het nodige kosmische inzicht zullen kunnen opdoen. 

Na een geslaagde terugkeer naar Hoegaarden centrum kon onze rode lantaarn bevestigen dat we onderweg niemand verloren waren. 

Al met al de meest talrijke en de meest geanimeerde nachtwandeling tot nog toe.

 Als je meer dan honderd mensen op de been krijgt en over sterrenkunde en lichtpollutie kan praten dan ben je goed bezig.

De foto's van de nachtwandeling en de activiteiten kan men via deze link bekijken.

 

Deel deze pagina

Reageer