Starparty Hoegaarden

Sterren kijken in Hoegaarden !

NIEUW: volg ons op Twitter:  @StarpartyHoegaa       

Eens per jaar is er natuurlijk de sterrenkijkdag. Helaas is het dan niet altijd helder!

Vandaar de Hoegaardse Starparty's.

Hoe werkt het?

Je schrijft je in per email op starparty@vvscapella.be

Dan kom je op de verzendlijst te staan. Wanneer helder weer wordt voorspeld, en het is een vrijdag- of zaterdagavond, dan krijg je een email voor de starparty.

Gewoonlijk gaat zo'n starparty maar enkele keren per jaar door. Dat komt omdat we erg zeker willen zijn van een heldere hemel, en de voorspellingen dus 100% betrouwbaar moeten zijn enkele dagen vooraf. Bovendien moet het weekend zijn.

Dat is dan in Hoegaarden, bij de Marollenkapel in Hauthem, of op een andere locatie in Meldert of Hoegaarden naargelang de omstandigheden (bij koude oostenwind valt 'het' niet mee aan de kapel).

Voor wie Twittert: volg @StarpartyHoegaa  en krijg de tweets onmiddellijk binnen. Tweets worden ook gestuurd bij uitzonderlijke zaken zoals bvb poollicht  of het ISS als ze zichtbaar zijn vanuit Hoegaarden. Ook last-minute meldingen van 'open' waarneemavonden worden gemeld. Verwacht geen overvloed van tweets...

 

Wat breng ik mee?

Het is een 'party', in de zin van een gezellig samenzijn. Chips en cola zijn natuurlijk ok maar alcohol en muziek is er niet op z'n plaats. Liever warme chocolade!

Breng vrienden en de kinderen mee, en vooral warme kleding op koude avonden ! Ook in de zomer kan het flink afkoelen dus jassen, mutsen en handschoenen zijn dikwijls nodig. Ook warme 'moonboots' of schoenen met voering komen van pas.

Als je zelf een telescoop hebt of een verrekijker, zeker meebrengen!

Zaklampen of lasertjes kunnen nuttig zijn, maar schijn er NIET mee naar personen. Het duurt drie kwartier om je ogen aan het donker te laten wennen.

 

Wat is er te zien?

Dat hangt sterk af van het moment. De uitnodiging die wordt verstuurd geeft een lijst van de objecten die bijzonder zijn die avond. Dat kan een planeet zijn, of een komeetje. Op elke starparty worden er ook sterrenbeelden aangeleerd, de Poolster of de grote Beer, en meer. Er zijn ook altijd satellieten te zien en vallende sterren.

 

Is het gratis?

Ja het is volledig gratis.

 

Om hoe laat begint het?

Afhankelijk van het seizoen, van zodra de schemering valt. De telescopen worden al opgesteld bij schemering. Er is verder geen begin- of einduur. Er is doorlopend vrije toegang.

info@vvscapella.be

www.vvscapella.be