Wij zijn een groep waarnemers uit de omgeving van Lille & Vorselaar. We zijn vooral actief als waarnemers (vele vrijdagen) en telescoopbouwers (elke donderdagavond).

U bent hier

Spiegelslijpen voor en door jongeren

Foto's van het project "10 telescopen voor en door jongeren"

 

01/10/2015 Start

We zijn er aan begonnen, de 10 spiegels worden deze avond een eerste keer door de leden van Cygni een stuk uitgediept.


08/10/2015 Sessie 1A
Vandaag kwamen de eerste 4 jongens in actie, Conrad, Tristan, Mateus en Toon werkten zeer goed aan hun spiegels, de 15cm spiegels zijn van diepte, de 20 cm spiegels hebben nog een stukje te gaan
Na het jonge geweld hebben we met 5 cygni leden nog een stukje verder gewerkt, alle 20 cm spiegels zijn even diep uitgediept, 4 van de 15 cm spiegels zijn nu van diepte.


10/10/2015 Sessie 1B
2 Sterke kerels zijn vandaag op bezoek geweest in de garage, ijverig slijpend hadden we niet in de gaten dat de spiegeltjes al veel te diep werden... zo'n float glas gaat véél sneller dan de borosilicaat glazen. Morgen doen we een poging om alle glasschijven hetzelfde te krijgen met de correcte curve :-) 

11/10/2015 Sessie 1C
Deze morgen was het echt een volle tent... maar liefst 9 ouders en 4 kinderen waagden zich aan het slijpwerk... gezien de meeste van deze spiegels al te diep zaten hebben we de boel even omgedraaid, tools boven, spiegels onder. Er was een duidelijke verbetering maar de spreiding tussen de verschillende spiegels is toch wel behoorlijk groot. Deze avond hebben we met 2 nog eens rustig alle spiegels onder handen genomen. Na 1.5 uurtje zitten ze allemaal op de correcte diepte, mooi 1.5 mm verschil t.o.v. de rand. De curves van de spiegels vertonen allemaal dezelfde vormfout: te vlak aan de rand en te diep in 't midden. In de loop van de week doen we nog een poging om ze iets beter te krijgen zodat we donderdag aan een nieuwe poeder kunnen beginnen Alle cijfertjes kan je hier vinden.


15/10/2015 Sessie 2A
Het was rustig in de garage vandaag en daar waren twee goede redenen voor. Een aantal van onze leden gingen tekst en uitleg geven bij de bosklassen en 1 van de ijverige slijpers was zelf ook op bosklassen. Verder is het verschil in poeder zeer goed merkbaar, die poeder 80 maakt een immens lawaai in verhouding met poeder 180 waarmee we vandaag mee aan de slag gingen. Alle 15 cm en alle 20 cm zijn aan de beurt gekomen en zijn op een kleine marge na identiek aan elkaar. Hier en daar zit er nog een putje in maar dat halen we er zaterdag nog wel uit. En dan belooft het nog stiller te worden... 2 slijpers en nog een poedertje fijner :-)


17/10/2015 Sessie 2B
Vandaag zijn Joren en Lander weer ijverig bezig geweest met zowat alle 15 cm spiegels. Resultaat: perfect afgewerkt, geen putjes meer en een hele mooie vorm. De 20cm spiegels zijn door Luk en Stef onder handen genomen en zijn ook perfect om morgen behandeld te worden met poeder 320.
Kortom alles is klaar om morgen poeder 320 af te werken... en misschien nog een fijnere poeder te starten.


18/10/2015 Sessie 2C
Langzaam druppelde de jongeren binnen en tegen 9h30 was iedereen aan 't slijpen met poeder 320. Na 1,5 uur waren de 10 spiegels allemaal klaar om te starten met poeder 500.... Hoe stiller de poeders des te meer lawaai maakten de papa's, een hele hoop moppen passeerden de revue :-)
In de loop van de namiddag hebben Johnny en ik alle spiegeltjes nog eens grondig bekeken en waar nodig bijgewerkt. We merkten een diepe kras op de spiegel van Anouk en een kleine krater aan de rand van Aran zijn spiegel, maar na een half uurtje zijn ook die mooi verdwenen.
Na 2 weken kunnen we al beginnen aan poeder 800, de viltjes zijn gekleefd, alles is klaar om donderdag te starten! Aan dit tempo kunnen we tegen het einde van de maand al met pek polijsten :-D


22/10/2015 Sessie 3A
Mateus, Toon, Lander en Conrad zijn deze avond de eerste bezig geweest op Vilt met poeders 800 en 1200... Het oppervlak begint al mooi te blinken en we hebben de eerste keer de spiegels met het ronchi rooster bekeken.


25/10/2015 Sessie 3B
Jasmin, Anouk, Rein en Aran hebben hun spiegels verder gepolijst op de viltjes, nadien is Johnny er in geslaagd om een serieuze kras in de spiegel van Rein te zetten...


28/10/2015 Sessie 4
Deze avond kwam Jan even helpen en hebben we op enkele uurtjes van poeder 500 tot 2000 opnieuw gedaan om de kras weg te werken. Er zal morgen geen spoor meer te vinden zijn van de kras ;-)


29/10/2015 Sessie 4A
Conrad, Toon, Mateus en Tristan zijn vandaag bezig geweest met viltjes en poeder 2000, de vormen van de spiegels zien er heel mooi uit. Ook het oppervlak vertoont heel weinig stipjes.


31/10/2015 Sessie 4B
Alleen Joren kwam opdagen vandaag, we zijn de laatste keer aan de slag gegaan met de viltjes. Daarna hebben we drie mooie pek tools gegoten met onze silicone-mallen.


01/11/2015 Sessie 4C
Anouk en Jasmin hebben hun spiegeltjes mooi sferisch gemaakt. Ondertussen hebben we nog een 2de pek gegoten waarmee Rein aan de slag ging. 's avond hebben Johnny en Bram nog verder gewerkt en is de spiegel van Anouk afgewerkt. Morgen doen we hier nog een controlemeting op maar de laatste metingen van vandaag zagen er heel goed uit. Nr 1 is klaar!


05/11/2015 Sessie 5A
Een aantal van de vaste medewerkers waren op verlof dus werd er niet gewerkt aan de spiegels.


07/11/2015 Sessie 5B
Alleen Lander kwam opdagen vandaag hij heeft voor de eerste keer gepolijst op pek. Het oppervlak ziet er al redelijk goed uit, maar de vorm is nog niet helemaal sferisch. Volgende week zal deze wel afgewerkt raken. Later op de dag hebben Johnny en Bram de spiegel van Rein afgewerkt. Nr 2 is klaar!


08/11/2015 Sessie 5C
Yasmin, Rein en Aran zijn deze morgen weer aan de slag gegaan. De spiegel van Yasmin is bijna uitgepolijst en de vorm is bijna perfect sferisch. Ook de spiegel van Aran is mooi sferisch alleen is er nog wat werk aan een aantal "putjes". Helaas is er ook minder goed nieuws, Rein heeft een klein accident gehad met een stuk pek dat afgebroken is. De spiegel van Tristan vertoont tientallen krassen waarvan een aantal behoorlijk diep.


10/11/2015 Sessie 6A
Deze avond zijn we, Johnny en Bram, gestart met poeder 1200 maar dat gaf geen enkel effect op de krassen. Na een poging met poeder 500 zijn we toch maar aan de slag gegaan met poeder 320... Na 2 uur is de spiegel bijna terug op het niveau van een mooie gepolijste spiegel.


11/11/2015 Sessie 6B
Deze avond hebben we, Johnny en Bram, nog even gewerkt aan de spiegel van Tristan zodat hij morgen opnieuw kan starten met polijsten op pek. Ondertussen hebben we ook de 25 cm spiegel van Rudi onder handen genomen. Deze had een grote randfout en die hebben we nagenoeg volledig kunnen wegwerken met viltjes en polijstpoeder. Verder werden 2 nieuwe tools gegoten voor de 20 cm spiegels zodat ieder zijn eigen tool heeft. Ook voor Rudi werd een nieuwe tool van pek voorzien.


12/11/2015 Sessie 6C
't Was weer druk in 't "Optisch labo", met drie nieuwe tools was het voor sommigen wel even wachten maar eenmaal gestart ging het héél goed vooruit. De spiegel van Mateus is perfect sferisch en het oppervlak ziet er heel mooi uit. Tristan liep een klein krasje op en de spiegel van Toon is klaar om te paraboliseren. Conrad moest het langste wachten op zijn pek, hij zal volgende week donderdag nog wat verder moeten werken....


14/11/2015 Sessie 6D
Rustige namiddag vandaag, Joren en Lander hebben verder gewerkt aan hun spiegel. Tot onze grote verbazing zag de spiegel van Joren er op een gegeven moment perfect uit, ook de meetwaarden waren fenomenaal goed... helaas zag het er een heel stuk minder uit nadat de spiegel een uurtje had gerust. De spiegel is in ieder geval klaar om geparaboliseerd te worden. De spiegel van Lander zou volgende week ook zo ver moeten staan.


15/11/2015 Sessie 6E
Jasmin had in het begin van deze polijstsessie behoorlijk wat onregelmatigheden in haar spiegel. Na enkele uren serieus doorwerken heeft ze een perfecte sferische spiegel, klaar om te paraboliseren volgende week. De spiegel van Aran is ook klaar, mooi oppervlak en mooie curve, daar kan papa Rudi nog iets van leren ;-)
Later op de dag hebben Johnny en Bram nog even verder gewerkt aan de spiegels van Toon en Joren. De spiegel van Joren is klaar, de spiegel van Toon vertoond nog een vreemde vorm...

Reageer