Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

De bedekking van Mercurius

Voor de tweede waarnemingsactie van deze zomer zakten 5 Heliosleden af naar Lichtaart. De bedoeling was de gedeeltelijke bedekking van Mercurius door de maan waar te nemen. Aangezien de bedekking op slechts 10° hoogte plaatsvond was een vrije noordoostelijke horizon noodzakelijk.

Twee dagen voor de bedekking gaven de voorspellingen een zwaarbewolkte dag met regen op 25 juli. Daarom werd er nog lang getwijfeld. De dag voordien hield Guido de weersituatie in het oog. Ondanks de bewolking waren er toch opklaringen. Bovendien betekende een kleine verschuiving van de drukgebieden voor een hemelsbreed verschil. Desondanks was er slechts een zeer kleine kans op succes. Toch werd het verlossende bericht rondgezonden. Om 8u arriveerden de eerste waarnemers op de afgesproken plaats en een half uurtje later was iedereen present. Een grote opklaring om 8 uur leek de kansen te verhogen. Helaas weigerde deze halsstarrig om zich daar waar nodig te nestelen. Alle waarnemers stelden hun telescopen op. Tijdens het wachten op een kans werden enkele telescopen op het reuzenrad gericht van een nabij gelegen pretpark. Kwestie van de instrumenten toch nuttig te gebruiken. Niet dat er op het rad veel actie te beleven was. Het park zou pas openen nadat de bedekking van Mercurius afgelopen was.

Telescopen en oculairen werden vergeleken en handige tips werden uitgewisseld. Zo leek de scherpstelling van één van de telescopen aangepast te zijn met water- of luchtsturing. Althans, zo leek het toch. Om 9u38 (lokale zomertijd) werden foto’s gemaakt van de wolken die het begin van de bedekking afdekten. In de buurt waren enkele kleinere openingen in het wolkendek zichtbaar. Helaas ging het om twee lagen van wolken die elk met een verschillende snelheid en in verschillende richtingen bewogen. Op geen enkel ogenblik klaarde het uit in het noordoosten. Om 9u51m (eveneens lokale zomertijd) eindigde de bedekking van Mercurius en dus werd het materiaal opgeruimd.
Om deze actie af te sluiten reden de waarnemers in colonne naar een café om de wolken weg te spoelen en nog wat sterke verhalen uit te wisselen. Zo eindigde dan de tweede waarnemingsactie van 2017.

Deel deze pagina

Reageer