Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios bezoekt school in Wolfsdonk

Op vraag van juf Maartje Biesemans was Helios gevraagd om voor haar klas een voordracht of activiteit te voorzien. Op dinsdag 30 mei 2023 trokken Guido en Dany dan ook naar Onze School in Wolfsdonk. Om 13h startte Guido met de interactieve lezing ‘Aarde, maan en zon’. De interactiviteit vergde wel enige ruimte die ter plaatse zeer beperkt was. Daarom moest er wat geïmproviseerd worden maar alles verliep toch zeer vlot.

Zowel de juf als de kinderen kwamen regelmatig met vragen op de proppen. Deze gingen vaak veel verder als datgene wat eigenlijk behandeld werd. Daarom werd de interactieve lezing opgesplitst in twee delen. In het eerste deel werd de Aarde en de maan behandeld. Voor de aarde was veel al gekend bij de leerlingen maar toch kregen ze nog behoorlijk wat nieuwe informatie. Die werd niet alleen verduidelijkt door een presentatie maar ook door kleine demonstraties waarbij leerlingen naar voor (of achteraan in de klas) werden gehaald. Met gebruik van demomateriaal werd alles veel duidelijker.

Tijdens de pauze stelden Guido en Dany de zonnetelescopen op in een hoekje van de speelplaats. Bij Dany konden de kinderen de Zon in wit licht bekijken en bij Guido in H-alpha licht. Niet alleen de kinderen van juf Maartje keken door de telescopen. Ook kinderen van de andere klasjes kwamen een kijkje nemen.

Na de speeltijd ging het verder met het laatste deel van de voordracht. Nu werd de Zon erbij gehaald. Dankzij de ervaringen op de speelplaats vormden vlekken en protuberanzen geen belemmering meer. Wel stegen er wat verbaasde kreetjes op toen de afmetingen van de Zon vergeleken werden met die van de aarde. Onze dagster was duidelijk heel wat groter dan de leerlingen verwacht hadden. Aangezien er tijdens de lezing al vragen werden behandeld zou je denken dat er geen meer volgden aan het einde van de interactieve lezing. Niets was minder waar want zowel de juf als de leerlingen waren nog steeds leergierig. Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren de planeten van het zonnestelsel, zwarte gaten, ontstaan van het zonnestelsel, buitenaards leven,…

Voor de planeten van het zonnestelsel toonde Guido een ezelsbruggetje om de planeten in volgorde van de Zon te kunnen onthouden: ‘Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachthemd’. Voor het ontstaan van het zonnestelsel moesten we naar de speelplaats trekken om over voldoende ruimte te beschikken. Aangezien de school zo goed als uit was nam ieder de boekentas mee naar beneden. Op de speelplaats werd het ontstaan van het zonnestelsel dan gedemonstreerd via het spelletje ‘omgekeerd tikkertje’. In zeer korte tijd kregen de kinderen zo inzicht in hoe de Zon en de planeten ontstonden. Ook de hoge temperatuur van de Zon werd zo duidelijker.

Helios kan dus terugblikken op een zeer geslaagde en zonnige namiddag in Wolfsdonk. Zowel juf Maartje als de 15-tal leerlingen waren zeer tevreden.

Met dank aan Dany voor de assistentie en de foto’s. Gelukkig mochten we zonder problemen iedereen fotograferen.

Guido Gubbels

Reageer