Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios Skype vergadering 12 juli 2020

De Meridiaanlijn van San Petronio (Patrick)

Een woordje op het internet zorgde ervoor dat Patrick zich ging verdiepen in de geheimen van de meridiaanlijn van San Petronio. Patrick geeft een boeiende en uitgebreide presentatie over deze meridiaanlijn in de kathedraal van Bologno. Interessant was hoe alles geschiedkundig aan elkaar hangt gaande van de Almagest van Ptolmaeus naar Copernicus, Kepler en nog enkele pausen tot uiteindelijk Cassini die instond voor de aangepaste meridiaanlijn.

Interessant is ook de datum van de invoering van de Gregoriaanse kalender op 5 oktober 1582, want deze datum bestaat niet gezien de datum verspringt van 4 oktober naar 15 oktober. Bart gaat dit verder uitzoeken. Bart meldt ook dat er een meridiaanlijn in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel is. Iets wat Patrick later wil bekijken en mogelijks bespreken.

Lieven maakt nog melding van een interessant weetje dat zich in Zichem de twee lijnen 51N en 5O kruisen. Interessant voor een uitstap of een merkpunt. Pascal geeft aan dat hij enkele jaren geleden dit bezocht heeft en hij zoekt dit nog even op en laat de groep iets weten via WhatsApp.

Komeet Neowise C/2020 F3 (Pascal)

Walter laat zijn verschillende foto’s van de komeet Neowise C/2020 F3 zien. Zijn foto’s werden gemaakt met een Canon DSLR met 70-200mm lens. De komeet werd zowel ’s avonds als ’s morgens waargenomen en dit in de nacht van zaterdag op zondag 12 juli. De dag ervoor werd een waarnemingssessie georganiseerd met Walter en Pascal in Donk (Herk-de-stad). Er werd visueel waargenomen met verrekijkers en Pascal heeft foto’s genomen met zijn DSLR Nikon en 18-200mm lens. De grenswaarde ligt rond magnitude +1 en de komeet kan de volgende dagen ’s avonds worden waargenomen. Ook Guido heeft de komeet waargenomen en heeft zijn waarneming vastgelegd op tekening.

Lichtende nachtwolken van 5 juli (Pascal)

Pascal laat zijn foto’s zien van de lichtende nachtwolken (NLC) storm van 5 juli. Hij had via de Helios whatapp groep alarm geslagen waarna Johan R en ook Walter het fenomeen hebben waargenomen. De NLC kwamen op een bepaald moment tot op 40° hoogte boven de horizon.

Video Astronomie in beweging van Guido (Pascal)

Guido had gevraagd om zijn promofilm te tonen die een overzicht maakt van zijn waarnemingen van de laatste 6 maanden. Zijn 4 minuten durende promofilm werd zeer gesmaakt.

Mogelijke waarneemdag op 15 augustus (Lieven)

Lieven laat weten dat hij de waarnemingssessie van 15 augustus niet ziet zitten en dit wegens de algehele Covid-19 situatie. Zeker de situatie van de laatste dagen waarbij het aantal besmettingen terug stijgen, zijn niet geruststellend.

Varia

Er worden nog enkele ervaringen uitgewisseld. Lieven geeft te kennen dat hij bezig is met Raspberry Pi en fotografie en dat hij volgende week in verlof gaat en zijn opstelling zal testen. Verder is Lieven bezig met meteoor waarnemen middels radiagolven. Hij zal hier later op terugkomen.

Pascal deelt zijn ervaring met een nieuwe waarnemingslocatie in Averbode Bos en Heide met volledig zicht op de zuiderse horizon. M6, M7 en M69 konden gemakkelijk worden waargenomen en gezien de locatie voldoende donker was kwam ook M8 mooi tevoorschijn. Lieven ziet de zuiderse horizon als een uitdaging voor het waarnemen van sterren uit het sterrenbeeld “schildersezel” (Pictor).

Volgende Helios Skype meeting op 9 augustus om 14h. Behalve als er geen belangstelling zou zijn.

Deel deze pagina

Reageer