Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios Skype vergadering 14 juni 2020

Supernova in M61 (Walter/Pascal)

Afgelopen maand was er een in M61 een supernova (SN2020 jfo), type 2 te zien. M61 stelsel ligt op 52 miljoen lichtjaar van ons. Zowel Walter als Pascal hebben dit fenomeen fotografisch vastgelegd en de foto’s werden op de vergadering getoond. Ook de oorspronkelijke raw foto’s worden besproken en getoond. De supernova is op deze raw-foto al duidelijk aanwezig. Patrick geeft nog aan dat dit type supernova’s op zeer korte tijd opkomt. Ze blijven een tijdje zichtbaar met gemiddeld een afzwakking van 0.1mag/dag.

Venus bedekking door de maan op 19 juni ’20

Op 19 juni tussen 9h45 en 10h44 (lokale tijd) wordt Venus door de maan bedekt. Zowel de Maan als Venus zijn maar weinig verlicht. De maan voor 4% en Venus voor 8%. De maan zal 47° boven de horizon zijn tijdens de bedekking. De weersverwachtingen zijn niet echt schitterend en het zal dus afwachten worden of het fenomeen kunnen observeren. Lieven, Patrick, Johan R en Pascal zullen het event bij helder weer volgen. Communicatie zal gebeuren via Whatsapp.

Zonnewaarnemingen (Walter/Pascal)

Zonnevlek AR2765 van de afgelopen week werd besproken alsook de verschillende foto’s van de vlek worden getoond. Zowel Walter en Pascal hebben foto’s gemaakt en deze worden besproken. Walter geeft toelichting bij zijn foto’s die hij met z’n nieuwe ZWO camera heeft gemaakt. Pascal geeft nog informatie bij zijn foto’s die hij maakte net voor het verschijnen van de zonnevlek. De dag ervoor was de aktieve regio aan de rand duidelijk zichtbaar. Walter en Pascal geven uitleg bij hun nieuw gezamenlijk project. Ze hebben samen een CaIIK- en L- lijn filter in bestelling om zo de zon in violet te kunnen fotograferen. De K- en L-lijn is visueel zeer moeilijk te zien, fotografisch daarentegen is het wel mogelijk. De CaII K- en L-lijn laat ons toe om in de onderste chromosfeerlagen te kijken, terwijl de H-alfa kijkers typisch kijken in de hogere gebieden van de chromosfeer.

Pascal laat verder ook nog enkele mooie foto’s van halo’s rond de zon zien.

Solargraph juni-december (Pascal/Dany)

Jacqueline heeft sedert eind december een solargraph opgesteld bij haar thuis. Ze stelt de vraag tot wanneer ze deze best laat hangen en wat daarna nodig is om het resultaat te zien. De solargraph laat men best hangen tot 21 juni, het moment dat de zon haar hoogste zonnebaan langs de hemel beschrijft. Om ‘m te verwijderen, eerst het gaatje dichtplakken en daarna de solargrpah openen in een donkere ruimte. Indien de foto vochtig is, rustig laten drogen in een eveneens donkere locatie. Daarna de foto inscannen, gebruik DPI waardes van 200-300 zodat alle details worden opgenomen. Daarna is de foto te bewerken met fotobewerkingssoftware zoals photoshop.

Johan R vraagt wat er nodig is een solargraph te maken. Pascal verwijst naar zijn blog .

Pascal geeft nog te kennen dat hij fotopapier beschikbaar heeft (in beperkte mate natuurlijk). Laat zelf maar weten wat je nodig hebt aan Pascal.

Mercurius-Venus samenstanden april/mei/juni (Pascal)

Vorige maand waren er enkele mooie samenstanden te zien tussen de planeten Venus en Mercurius en dit al dan niet met de Maan. Een foto reeks van deze samenstanden werden getoond van opnames gemaakt door Pascal.

Lunar V & Lunar X (Pascal)

Pascal was al een tijdje van plan om de mysterieuze letters “X” en “V” op het maanoppervlak op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo gezegd zo gedaan en dus wachten op een open hemel en natuurlijk het geschikte tijdstip. Voor het tijdstip zorgde Guido via de Helios gazet. Guido gaf aan dat beide fenomenen te zien zullen zijn op vrijdag 29 mei op de tijdstippen UT13-15h (Lunar X) en UT15h-17h (Lunar V). Tijdens deze dag en in de late namiddag als in de vroege avond werden foto’s van de maan genomen. Op de foto’s is duidelijk de letters “X” en “V” te zien.

Beide letters zijn het gevolg van lichtinval op kraters. Lieven geeft nog aan dat dit soort optische effecten gekend is onder de naam pareidolia.

Terugblik op Crew Dragon DM2 en vooruitblik terugkeer (Patrick)

Patrick heeft een mooie presentatie gemaakt over de Crew Dragon DM2. In de presentatie wordt dieper ingegaan op de oorsprong van de Dragon benaming. Daarnaast worden heel veel weetjes toegelicht. Iedereen was dan ook enthousiast over deze toelichting.

Zonnekijkdag 5 juli 2020 (Dany)

De VVS heeft een schrijven gedaan rond de praktische uitvoering van de zonnekijkdag. De aanwezige leden bespreken de maatregelen.

Wie doet er mee? Johan R is de enige die interesse heeft, de rest van aanwezigen ziet het direct niet zitten.

Afgesproken wordt dan ook niet mee te doen aan deze editie van de zonnekijkdag. Er zijn wel nog enkele acties te nemen.

Dany past de uitnodiging op “Uit in Vlaanderen” aan en zal verwijzen naar het Youtubekanaal. Dany vraagt aan iedereen om foto’s van de zonnekijkdagen door te sturen. Dany zal samen met deze foto’s een video samenstellen en aan de VVS bezorgen. Pascal stuurt foto’s van het archief door naar Dany via WE-Transfer.

De aanwezigen zijn het erover eens dat de Helios Skype evenementen een waardig alternatief zijn tijdens deze Covid-19 periode. Er is afgesproken om ook tijdens de zomermaanden een Helios-skype te organiseren. Volgende skype wordt voorzien op 12 juli om 14h00 (deuren openen om 13h45).

 
Deel deze pagina

Reageer