Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 10 april 2022

Voor de tweede maal dit jaar vergaderde Helios fysiek in Averbode. Na een zeer frisse periode met wind en regen zorgde het lenteweer voor rust. Het traditionele academische kwartiertje duurde dan ook langer dan normaal.

Maar uiteindelijk starte de vergadering. Aangezien Henk er voor het eerst bij was stelde iedereen zich kort voor waarbij ook Henk zijn beurt kreeg. We mogen gerust zeggen dat hij ons verst verwijderd lid is want hij kwam helemaal vanuit Gent naar Averbode.

Op zondag 3 juli wordt de Zonnekijkdag opnieuw geörganiseerd onder het thema ruimtemissies naar de Zon. Zoals steeds zal Helios weer een kijkpost bemannen. Alleen is het nog niet zeker of dit aan het Moment kan plaatsvinden. Pascal zou normaal hierover inlichtingen gewonnen hebben maar had wellicht vertraging om terug thuis te geraken na een weekje kust en was niet op de vergadering aanwezig. Guido zal nog eens contact met hem opnemen want voor het einde van de maand moet de inschrijving voor dit evenement in orde zijn.

Aan het einde van de zomer is er ook nog de opendeur dag bij de para’s in Schaffen waar Helios een stand bemand en een workshop waterraketten voorziet. Voorlopig is hier nog niets nieuws over te melden dus komen we er volgende vergadering op terug.

Via Lieven kregen we een aanvraag binnen om een voordracht met kijkavond te voorzien in Aarschot op zaterdag 20 augustus. Na het initiële contact heeft hij echter niets meer gehoord en zal terug contact opnemen.

Voor de volgende vergaderingen vroeg Guido of er nog mensen waren die een presentatie klaar hadden of wilden aanmaken. Patrick wil wel iets brengen rond Geodetische palen en Bart kan eventueel nog iets brengen rond de Kerkelijke berekeningen van de maan. Er werd eveneens voorgesteld om Peter te vragen om iets te brengen rond het ISS en Ariane 6.

Na een korte pauze was het tijd voor de voordracht over Cepheïden door Guido. De voordracht besteede eerst aandacht aan de aanduiding van sterren door de geschiedenis, gevolgd door deie van variabele sterren. Dan kwam de ontdekking van de Cepheïden aan bod en de reden voor hun variabiliteit. De voordracht werd duidelijk gesmaakt en werd afgesloten met een klifhanger om een volgende keer het tweede deel te geven. Indien een aantal van de afwezigen er dan bij zijn zal het eerste deel heel snel herhaald worden. Zeker omdat dit voornamelijk bedoeld was voor de leden die niet vertrouwd zijn met de materie.

Zo werd een zonnige zondag afgesloten en kijken we allen uit naar de vergadering van mei. Indien die fysiek kan plaatsvinden is dat een record. De afgelopen 2 jaar hebben we immers 2 maal vergaderd in het najaar 2021 en nu al tweemaal sinds het begin van het jaar.

Deel deze pagina

Reageer