Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 10 mei 2020

Vanwege de maatregelen in verband met het corona virus vergaderde Helios op zondag 10 mei digitaal. Bij deze het verslag. VVS algemene vergadering

Algemene ledenvergadering VVS

Zowel Lieven als Pascal volgden samen met bijna 100 deelnemers online de VVS algemene vergadering. Dit werd verzekerd via Microsoft Teams en de vergadering verliep zeer vlot en efficiënt. Enkel het administratieve deel en de stemming van het bestuur stonden op agenda. Helios kwam enkele malen zeer prominent in beeld zoals ons 50j feest en onze zonnekijkdag. Melding werd gemaakt dat de komende zonnekijkdag mogelijks digitaal worden georganiseerd. Lieven gaf nog te kennen dat er steun vanuit de VVS kan worden verkregen rond specifieke thema’s. Enkele ideeën : posters voor educatieve doeleindes. Frank Tamsin wordt de nieuwe voorzitter van het dagelijks bestuur van de VVS. Een uitgebreid verslag heeft Lieven opgesteld en zal in de Helioskrant worden opgenomen.

Starlink

In één woord fantastisch. Zelfs de buren van Dany zaten mee te kijken en gaven de nodige wows en zie daars. Het weer zorgde er natuurlijk voor dat starlink 7 enkele dagen kon worden gevolgd. In eerste instantie een groepje starlink samen en daarna twee treintjes. Patrick was ook aan’t kijken maar keek spijtig genoeg naar de verkeerde kant. Johan R gaf nog aan dat hij afgelopen week de starlinks heeft waargenomen. Volgens Lieven zullen ze operationeel worden tegen het eind van het jaar. Voor de zichtbaarheid van de Starlink aan de hemel zie website findstarlink.com Starlink-8 is voorzien voor 17 of 18 mei 2020. Er zou een starlink satelliet bij zijn met een sunsheet ten einde lichtvervuiling tegen de gaan. Starlink-9 zou volledig uitgerust worden met deze sunsheets.

Dany maakt nog even melding van het project LOON dat internet gaan verspreiden via helium gevulde luchtballonnen door Amazon. Patrick geeft aan dat de heliumbevoorrading opgeraakt en het dus niet echt slim is om helium te gebruiken. Waarom geen waterstof!

SpaceX bemande vlucht

De datum voor SpaceX eerste bemande “Crew Dragon” vlucht is gekend. NASA heeft aangekondigd dat de Demo-2 missie vanaf lanceercomplex SLC 39A op Kennedy Space Center in Florida zal plaatsvinden en dit op woensdag 27 mei om 22h32. De NASA astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zullen met een Falcon 9 naar de ruimte worden gebracht. Het is niet duidelijk of we de lancering zoals voor de starlink 7 visueel kunnen waarnemen. Voorgesteld wordt dat we dit live volgen via skype. Pascal zal dit plannen en laat iets weten.

Patrick komt volgende vergadering terug met een verrassing rond een straf verhaal over astronauten.

Live stacking

Kijkavonden of zonnewaarnemingsdagen via internet zouden kunnen georganiseerd worden door één telescoop te linken aan het internet. Een ander deel van de telescopen kan dan gebruikt worden voor de aanwezige bezoekers. Met de toepassing van live stacking is het dan mogelijk te tonen wat er effectief te zien is. Veelal kijken bezoekers wel maar weten ze niet echt wat ze moeten zien. Een kijker die dan live toont wordt gezien als een meerwaarde. De aanwezigen leden zijn het erover eens dat deze combinatie voor een meerwaarde kan zorgen.

Walter toont een voorbeeld van live view van afgelopen vrijdag van een Amerikaan die de zon live streamde via Youtube. Daarnaast geeft Walter ook een demo met SharpCap en toont hij enkele screenshot resultaten van live stacking van deepsky objecten zoals M51. De resultaten zijn verbluffend en het voordeel is dat je direct live kunt volgen. Foto’s worden live gestacked waardoor beeld na beeld het object beter tevoorschijn komt.

Lieven meldt ons nog dat hij bezig is met een 12Mp nieuwe Raspberry Pi camera (twv 59euro) en deze zijn telescoop zal zetten. Focus ligt op het waarnemen van de zon en de maan. We kijken uit naar de resultaten.

Een ander idee is het gebruik van een smartphone en deze op het oculair van de telescoop plaatsen. Via facebook kan dit live worden uitgezonden. Johan R gaat dit eens proberen met de maan als object.

Waarnemen Quasar

geeft toelichting bij zijn eerste waarnemingen van quasars. Hiervoor werden quasars opgeladen in Stellarium en werd een artikel in sky&telescope gevonden over 12 quasar objecten voor de amateurastronoom. Door de telescoop te sturen via Stellarium en de toepassing van PAE (Pointing Accurancy Enhencement) lukte het me 3 Quasers te localiseren. De foto’s werden voor de zekerheid gechecked met foto’s uit de Simbad database. De resultaten zijn op zich indrukwekkend gezien we een object kunnen zien op een afstand van 4,56 miljard lichtjaar. De lichtkracht van deze Quasar is ongelooflijk : zou deze quasar staan op een afstand van 32 lichtjaar dat schijnt deze even fel als onze eigenste zon!

Venus bedekking door Maan :

Johan R geeft een presentatie over de komende bedekking van Venus door de maan. Op vrijdag juni in de voormiddag wordt Venus door de maan bedekt. Bij een heldere hemel zul je Venus (8% verlicht) aan de verlichte zijde van de maan zien verdwijnen. De maan zelf is maar voor 4% verlicht maar indien het helder is zal dit schouwspel te volgen zijn met een kleine kijker. Een uurtje later zal Venus aan de niet verlichte kant te voorschijnkomen. De maan zal dan op een hoogte van ongeveer 37° staan. Johan geeft aan dit een eerder zeldzaam evenement is. De volgende keer dat dit gebeurd is over 3j. Hij geeft nog aan dat in 2022 verschillende planeten door de maan zullen worden bedekt.

Zonnevlekken cyclus 25

Johan N is lid van de werkgroep zon en observeert dagelijks de zon. Vorige week waren er enkele kleine zonnevlekken van de nieuwe cyclus 25 te zien. We zitten nog altijd in het minimum van de zonnecyclus maar af en toe zijn er al nieuwe zonnevlekken van de nieuwe cyclus waar te nemen. Patrick geeft toelichting dat er op Netflix een serie rond de zon “Into the night” te zien is. Deze serie van Belgische bodem is low budget maar wetenschappelijk onderbouwd. In de eerste aflevering gaat het over de vernietiging van het leven door gammastraling en dit na een lange minimumperiode van de zon. Kwestie om in de sfeer te blijven.

Varia

Walter stelde de vraag of er ervaring in de groep is rond Sertinet voor Raspberry Pi. Dit is het linken van seriele poort via wifi. Het antwoord was negatief maar misschien kan Bart antwoorden.

Patrick meldt ons dat hij 40 Raspberry Pi sensoren heeft gekocht. Ondanks het feit dat hij geen Raspberry Pi heeft krijgt hij deze toch aan de praat. Ze werken allen op 5V en hij staat versteld hoe eenvoudig elektronica is geworden.

Pascal onderzoekt naar alternatieven voor Skype. Hij onderzoek of Teams een mogelijkheid is. Zijn ervaring is dat Teams werkt zonder het installeren van de software. Een try-out zal worden gepland om na te gaan of Teams een alternatief is voor Skype. .

 

Reageer