Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 11062023

Aanwezig: Jacqueline, Bart, Guido, Walter, Leo, Dany, Dirk, Patrick W, Johan L, Pascal

Noteer alvast volgende Helios activiteiten 2023:

  • 2 juli zonnekijkdag aan het Moment van de abdij van Averbode

  • 13 augustus 2023: waarneming Perseïden en bedekkingsvariabelen bij Guido;

  • 28 oktober 2023: sterrenkijkdag met gedeeltelijke maansverduistering;

  • 9 november: waarneming overdag van bedekking van Venus door de maan;

 

De eerste hittegolf van het jaar en onze vergadering ging deze keer door ten huize van Jacqueline. Zij zorgde voor de nodige schaduw en trakteerde ons op verfrissing.  Pascal had zijn H-alfa telescoop in de tuin opgezet met een zeer actieve zon in het vizier.

 

Op de agenda stonden enkele praktische punten:

 

Zonnekijkdag op 2 juli

De zonnekijkdag gaat door aan het Moment van de abdij van Averbode op zondag 2 juli vanaf 13h-17h. Op Uit in Vlaanderen heeft Dany onderstaande tekst gezet alsook een prachtige video die je zeker moet bekijken (link).

“Wij verwelkomen jullie ( zeer jong en oud ) graag op onze zonnekijkdag op zondag 2 juli 2023 tussen 13 en 17 u. We staan op het binnenplein van het Moment om veilig naar de zon te kijken door telescopen met speciale filters waarbij je de zonnevlekken kunt waarnemen. Ook kan je met al uw vragen i.v.m.: telescopen, sterren, planeten, sterrenstelsels en alle andere objecten hoog boven ons, bij onze bekwame leden terecht.”


Pascal zal in de loop van de week het VVS materiaal ophalen en verdelen via Dany en Jacqueline. Indien er anderen communicatiemateriaal nodig hebben, neem even contact op met Dany of mezelf. Volgende collega’s hebben al toegezegd wat betreft hun aanwezigheid op de zonnekijkdag: Walter, Dany, Jacqueline, Lieven, Bart, Leo, Guido, Patrick W. en dit samen met hun telescopen.

 

Mogelijks gaat Lieven zijn VLF-antenne meebrengen. Pascal zal nakijken of er netstroom aanwezig is en Bart zal met Lieven de praktische afspraken maken. Er dient nl steeds iemand bij de VLF te blijven.

 

Waarnemingsavond 13 augustus.

Guido nodigt ons uit voor een waarnemingsavond op 13 augustus. Geef zeker een seintje als je langskomt. Naast de Perseïden kan er ook waargenomen worden en zal Guido tips geven rond bedekkingsvariabelen.

 

Les School Geel.

De Helios redactie ontving volgende email: “Mijn zus geeft les in de lagere school van Wolfsdonk. Ze had jullie op bezoek gehad en vond dit super interessant en ook de leerlingen vonden het leuk. Ik geef les in het 3e jaar BSO (middelbaar) Ik moet lesgeven over de volgende doelstelling: De leerlingen beschrijven de bewegingen van de aarde en de gevolgen ervan op het leven.”

Afgesproken werd dat we zullen in gaan op de vraag. Er is nog geen presentatie beschikbaar maar deze kan voorzien worden tegen het eind van het jaar. Hierbij wordt gedacht aan “Aarde in beweging”. Guido, Dany en Jacqueline zullen verder onderling afspreken en het contact met de lerares onderhouden.

 

VVS Sterrenkijkkrant.

Guido kwam nog met een leuke verrassing: Helios mag een artikel schrijven voor de jaarlijkse sterrenkijkkrant. Een mooie erkenning en een geweldige kans om ons nog meer op de kaart te zetten. Van zodra we meer info hebben zullen we in de pen kruipen en het artikel laten circuleren zodat iedereen feedback kan aangeven. Dany geeft aan dat we heel grote voorraad van deze toch wel speciale editie moeten inslaan zodat deze kan gebruikt worden op onze activiteiten.

 

Varia.

Na het officiële gedeelte kon iedereen wat bijpraten. Zo had Johan enkele knappe boeken bij: een nieuwe serie over sterrenbeelden en The Sun and the Stars.

Walter en Johan gaven toelichting bij 3D uitgeprinte stukken voor het SOL’EX project. De 3D stukken zijn zo goed als klaar en Walter heeft alle bestelde optische elementen ontvangen. We kijken allemaal uit naar de eerste resultaten van deze selfmade heliospectrograaf.

Natuurlijk mocht AI niet ontbreken tijdens deze bijeenkomst maar werden ook andere weetjes en ervaringen gedeeld.

 

Dis was de laatste vergadering van dit voorjaar. De volgende vergadering vindt plaats op de 2de zondag van september. We wensen iedereen een leuke zomer en fijne astronachten.

 

Pascal

 

 

Reageer