Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 12 juni 2022

Vanwege heel wat andere activiteiten werd de laatste vergadering voor de zomerstop een zeer beperkt gebeuren. Een kleine groep betekende dat er meer werd bijgepraat over allerlei bijzaken. Toch moesten drie grote activiteiten van de zomermaanden even beter bekeken worden.

Allereerste puntje op de vergadering was de Zonnekijkdag van 3 juli aanstaande. We voorzien een waarneempost op het terras van het Moment in Averbode van 13h tot 17h. Daarom beginnen we op te stellen vanaf 12h30.

Wel moet er nog even afgestemd worden met de mensen van het moment dat de poort aan de abdijzijde kan geopend worden om ons materiaal te kunnen plaatsen. Vanwege het feit dat een aantal afwezigheden al langer gekend waren had Guido een mail uitgestuurd voor de drie evenementen in juli en augustus 2022. Voor de zonnekijkdag betekent dit dat er heel wat mensen zullen meewerken met en zonder telescoop. Gezien de grotere activiteit van de laatste maanden op de Zon is het belangrijk om naast de H-alfa telescopen ook instrumenten voor wit licht voorhanden zijn. Uit de reacties per mail blijkt dit geen probleem te zijn. Dit jaar staat de Zonnekijkdag in het thema van ruimtemissies en de Zon. Naast de Proba 2 zijn er hel wat satellieten die betrokken zijn bij het onderzoek naar de Zon en zeker als het neerkomt op ruimteweer. Lieven gaf aan om de mensen ook attent te maken op de SOHO app en het gong netwerk. Hij zal hiervoor QR-codes aanmaken zodat bezoeker zelf op hun smartphone deze kunnen bekijken en vergelijken met wat ze in de telescopen kunnen zien.

Voor zaterdag 20 augustus kregen we een aanvraag binnen om een voordracht en waarneemavond te voorzien voor het jeugdkamp van de ATB natuurvrienden. De algemene presentatie en voordracht die al enkele jaren voor scholen wordt gegeven is hier uitstekend geschikt voor. Er zijn nog wel wat puntjes die Lieven gaat nakijken. Zo moeten we kijken of er elektriciteit voorhanden is voor de presentatie en of de plaats ook bereikbaar is voor grotere telescopen.

Op 26 augustus mogen we weer een stand bemannen bij de open deur dag van de para’s in Schaffen. Er wordt een tent voorzien van drie meter voor onze stand en de bedoeling is dat er een aantal zonnetelescopen staan en dat er waterraketjes worden gebouwd door bezoekende kinderen. De opbouw van onze stand start om 9h. Wel zonder Guido die pas na 10h kan komen helpen. Hij heeft de laatste maanden heel wat promowerk voor de para’s uitgevoerd en is daardoor uitgenodigd voor de vip rondleiding die al om 8h start. Lieven haalde aan dat het wellicht het beste is om naast het knutselen elke 30 minuten een lanceermoment te voorzien. Zo kunnen de kinderen samen de raketjes lanceren wat de beleving nog verhoogd. Hij zorgt voor het lanceermateriaal en de schaartjes voor het knutselen. Verder zal hij ook een aantal ruimtevaart overals voorzien. Kinderen kunnen dan eventueel dat pak aan voor een foto te laten nemen door de ouders. Voor het knutselen stelde Jacqueline voor om afplaktape te gebruiken die je zonder schaar gemakkelijk kan gebruiken voor het knutselen. Guido zal dat voorzien. Jacqueline zal dan weer zorgen voor krantenpapier om de neuskegels op te vullen. Guido zal verder nog met de para’s afspreken om een tafel te voorzien en enkele stoelen voor de medewerkers en ook voor gekleurd dik papier voor het knutselen. Voor dit evenement zal in de zomer nog een extra bijeenkomst ingepland worden. Waarschijnlijk bij Guido thuis met eventueel een BBQ om het gezellig te maken.

Er werd ook nog eens benadrukt dat we op evenementen onze Helios T-shirts aandoen zodat we herkenbaar zijn bij het publiek. Verder was er ook de vraag om eventueel in groep de Space Expo in Antwerpen te bezoeken. Normaal zou die maar tot juni lopen maar mogelijk wordt die verlengd. Guido zal hiervoor contact opnemen. Indien de expo verlengd wordt volgt er nog een mail. We mikken dan op zaterdag 9 of 16 juli 2022. Die datum wordt gewoon bepaald naar aanleiding van de reacties op de eerste mail. Hou dus zeker de mailbox in het oog.

Daarmee kwam een einde aan de laatste vergadering voor de zomerstop. Voor de uitstap zullen alle actieve leden nog een mail ontvangen. Voor de eventuele extra vergadering voor de open deur dag van de para’s zal dat iets beperkter zijn.

Deel deze pagina

Reageer