Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 13 maart 2022

Op 13 maart kon Helios nog eens fysiek vergaderen in de abdij van Averbode. Om dat feit te vieren werden er zonnewaarnemingen gepland.

In de aanloop voor de week werden de vooruitzichten voor zondag echter slechter. Niettemin zorgde Lieven voor de zonnekijkers (wit licht en H-alfa) met het idee om toch een tiental minuutjes van de Zon mee te pikken voor het volledig overtrok.

Blijkbaar is het getal 13 het geluksgetal voor Helios. Want de aanvankelijk leek de situatie erger te worden maar dan brak de bewolking en kregen we regelmatig een mooi zicht op de Zon met een onder andere een opvallende F groep. Het weer werd zelfs nog beter zodat ook met de H-alpha telescoop details konden waargenomen worden.

Zo werd de eerste vergadering sedert oktober 20211 eerder een ontspannen samenzijn met wat algemeen bijpraten. Tussendoor genieten van de Zon door de telescopen en wat koffie en koekjes. Kortom een ideale lente namiddag die in alle rust werd doorgebracht.

Slechts twee officiƫle puntjes werden heel kort aangehaald. Zo kreeg Lieven een aanvraag voor een voordracht met kijkavond op 20 augustus in Aarschot. Deze zou beter door Helios op zich genomen worden. Verder valt de vergadering van september samen met de open deur dagen van de Abdij. Mogelijk kunnen we daar bij wijze van promo de telescopen opstellen om het publiek een blik op de Zon te gunnen.

Beide puntjes zullen dan ook meegenomen worden naar de volgende vergadering.

Reageer