Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios Vergadering 8 januari 2023

Aanwezig: Dany, Lieven, Johan N, Bart, Pascal, Guido, Walter, Leo, Johan L, Patrick W

De eerste vergadering in het nieuwe jaar 2023. We wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar 2023 met een goede gezondheid en clear skies.

 

Noteer alvast volgende Helios activiteiten 2023:

  • 25 maart 2023: Vaarwel winter, welkom zomer! Samenkomst met aandacht voor de wintersterrenbeelden, Ceres, kometen en enkele mooie samenstanden;
  • 23 april 2023: Conjunctie tussen Venus en Maan overdag.;
  • 13 augustus 2023: Waarneming Perseïden en bedekkingsvariabelen;
  • 28 oktober 2023 : sterrenkijkdag met gedeeltelijke maansverduistering;
  • 9 november: Waarneming overdag van bedekking van Venus door de maan;

 

Op de agenda stonden volgende punten:

  • Nightscape (20’) Pascal  

  • Basisbegrippen astrofotografie (45’) Walter

  • Praktische ervaring planeetfotografie (20’) Walter

  • Praktische ervaring deepskyfotografie (20’) Pascal

  • Agenda 12 februari bevestigen over sferische sterrenkunde (‘5) Bart

Nightscape (Pascal)

Pascal had een typische nightscape opstelling opgezet: een fotostatief en zijn Nikon DLSR camera met afstandsbediening. Er werden tips gegeven rond scherpstelling in live view, sluitertijd, ISO-waardes en nog veel meer. Tijdens de presentatie werd ingegaan op foto’s van de melkweg, sterrenbeelden, samenstanden maar ook lichtende wolken, meteoren en satellietsporen. Afgesloten werd met het maken van sterrensporen of startrails.

 

Basisbegrippen astrofotografie (Walter)

De basisbegrippen uit de astrofotografie-wereld werden door Walter uit de doeken gedaan. Er passeerden heel wat begrippen zoals airy disk, FWHM, ruis, maar ook de verschillende soorten camera’s met hun kenmerken. Een interessante discussie ging over het begrip convolutie en deconvolutie.

Tijdens de pauze werd nog verder gesproken over allerhande begrippen uit de astrofotografie en kregen de leden de kans om vragen te stellen bij de opgestelde montering met telescoop en camera.

Na de pauze werd nog kort verdergegaan op enkele astrotools voor het berekenen van de ideale samenbouw tussen (volg)camera en telescoop (zie astronomy.tools)  maar het was duidelijk dat de andere agendapunten niet meer aanbod konden komen.

 

Vergadering 12 februari 2023

Bart zal de volgende vergadering opnieuw spreken over sferische sterrenkunde. Er wordt een oproep gedaan om zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Het zal een zeer didactische en interactieve vergadering worden. Guido zal een wereldbol meebrengen en verder dient iemand nog een klein “lego manneken” mee te brengen.

Dany laat zich reeds verontschuldigen voor de volgende vergadering.

 

 

Pascal Hilkens

 

Reageer