Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 8 mei 2022

In de dagen voor de vergadering bleek dat het zonnig weer zou worden op zondag 8 mei. Daarom werd de vergadering eerder een waarneemgebeuren voor de Zon.

Wel wat afwezigheden van de normale actieve groep maar daar zat Moederdag voor een groot stuk tussen. Het was dus genieten van de Zon in de coronado van Pascal. Met mooie filamenten en protuberansen. Ondertussen werd er wat gepraat over nieuwe telescopen en toebehoren die gepresenteerd waren op de Astrobeurs te Essen. Ook fototoestellen kwamen aan bod en Patrick veraste iedereen door een Polaroid foto te maken van de groep. Jawel hoor, je leest het goed. Polaroid bestaat nog steeds.

Dany had recent een bezoek gebracht aan de Space Expo te Antwerpen en noemde het zeker een aanrader. Verder kwam ook de Zonnekijkdag van juli even ter sprake. Voornamelijk om al eens te polsen wie er aanwezig zou zijn met en zonder telescopen.

Hoe leuk de zon ook mocht zijn een korte pauze was zeker welkom. Tijdens die pauze presenteerde Pascal de hoogtepunten van zijn normale bijdrage. Monochrome fotografie van de zon. Zijn plaatjes in H-alpha mochten er zeker zijn maar de grote verassing was toch de wit-licht opnamen. Waarbij de details in de vlekken ronduit spectaculair waren met duidelijk de streamer patronen in de penumbrae alsook donkere en lichte vlekken binnen de umbrae.

Na de pauze werd nog kort naar de zon gekeken en over wat koetjes en kalfjes gepraat. Daarmee liep de vergadering ten einde. Het tweede deel over de Cepheïden dat op het programma stond zal dus naar de vergadering van juni verhuizen. Algemeen zal die voor het overige in het teken van de komend zonnekijkdag staan.

Reageer