Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoom vergadering van 13 december 2020

Nieuw Helios-lid Peter Van Geloven.

We hebben en nieuw lid : Peter Van Geloven. De leden stellen zich aan elkaar voor. Peter woont in Nieuwrode en werkt bij de Dienst Wetenschapsbeleid afdeling Lucht en Ruimtevaart. Zijn interesses gaan uit naar reizen, fotografie en techniek. Zo bouwt hij modelvliegtuigen en bestuurt ze middels FPV of First-Person View. Recent heeft Peter een C8 f/10 aangeschaft en wilt hij tijd maken om de hemel te ontdekken. Helios heet Peter welkom. 

Overzicht algemene relativiteitstheorie

Patrick geeft toelichting bij de algemene relativiteitstheorie en doet dit aan hand van het tijdsverschil van fotonen aan het oppervlak en op hoogte. Door dit effect is ons hoofd “ouder” dan onze voeten en kunnen we een vector (richting) aanduiden die naar het centrum van de aarde is gericht. Dit kunnen we gelijkstellen als een natuurlijk “vallen”. We vallen dus als het waren naar de Aarde toe … en ervaring dit als zwaartekracht.

Speciale relativiteitstheorie

Aan de hand van diagrammen (Minkowsky – diagrammen) legt Bart de gevolgen van de speciale relativiteitstheorie uit. Zo staat hij stil bij Lorentz transformatie, het optellen van relativistische snelheden, lichtkegels (oorzaak-gevolg gebeurtenissen). Bart heeft hiervoor zelf excel tabellen en grafieken opgesteld.

Tweeling Paradox en Quiz

Om af te sluiten herhaalt Pascal de belangrijkste verschillen tussen de algemene en speciale relativiteitstheorie. Hij doet dit aan de hand van enkele video’s. Afgesloten worden met een “relativiteits-quiz” waarbij iedereen zijn kennis kan testen.

Varia

- Lieven deelt mee dat tussen kerst en nieuwjaar het ARISS opnieuw gaat uitzenden vanuit het ISS. Deze signalen kunnen worden opgevangen hetzij met een eigen antenne of via websdr. In de volgende Helios-gazet wordt toegelicht hoe dit praktisch aan te pakken. Als er interesse is mag steeds contact worden opgenomen met Lieven (via antenne n websdr) of Pascal (via websdr) .

- Volgende vergadering worden volgende punten besproken :

o Helios Kledij (Dany/Guido)

o Space-X Starship (Patrick W)

o Contact met het ISS (Lieven)

Deel deze pagina

Reageer