Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoom vergadering van 14 februari 2021

Van schets tot D-tekening

Guido geeft een presentatie over “Van schets tot D-tekening” alsook een demo rond het tekenen zelf. Deze presentatie heeft Guido eerder gegeven tijdens de VVS Deepsky Dag 2020.

Voor Guido begon alles met het tekenen van de Jupiter in 1981. Waarom werd er gekozen voor schetsen? Guido wilt niet alleen de tekeningen publiceren, dubliceren maar ook zo realistisch mogelijk maken en in de juiste kleuren.

Guido maakt schetsen aan de telescoop en werkt ze daarna verder af tot een tekening, dit in tegenstelling tot oa. Jef De Wit die aan de telescoop zijn tekening afwerkt. Op 27/11/97 maakte Guido zijn eerste tekening op de PC met software Coreldraw. In 2010 ging Guido over op Photoshop.

Leuk was Guido zijn evolutie die hij toont aan de hand van de Orionnevel M42. Het schetsen gebeurt met een standaardformulier met op de achtergrond ruitjes om de juiste locatie vast te kunnen stellen. Guido geeft voor het tekenen van zijn sterren een cijferwaarde voor de helderheid van de sterren. Voor Guido is wit gelijk aan nul en zwart gelijk aan 10. Voor de bepaling van NOZW gebruikt Guido een tip: laat de sterren driften in het beeldveld en daar waar de ster naar toe gaat en het beeldveld verlaat, is het Westen. Het noorden en zuiden staat hier loodrecht op.

Kleuren van sterren duidt Guido aan met streep of cirkel.

Photoshop wordt gebruikt en als eindformaat gebruikt Guido het png-formaat. Guido start dan met een demo voor het intekenen van sterren, bolhopen, nevels en kometen. Verschillende tips en tricks worden geshared voor het intekenen van planeten en maanoppervlaktes. Voor de astrofotografen geeft Guido nog een tip om vignettering weg te werken.

Astrofotografie: hoe begin je eraan… en waar eindigt het (Walter) Omwille van het tijdsbestek zal dit onderwerp naar de volgende vergadering worden verschoven.

Varia •

  • Danny toont enkele voorbeelden van T-shirts met ons Helios Logo
  • Patrick geeft aan dat er momenteel op Streamz een 12-talige serie loopt onder de titel “From Earth to the Moon”
  • Pascal vertelt dat er afgelopen twee weken op Canvas een tweedelige serie “Les bombes perdues de la guerre froide”. Dit gaat over de atoombommen die na tijdens de koude oorlog letterlijk verloren zijn gegaan.
Deel deze pagina

Reageer