Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoom vergadering van 14 maart 2021

Wegens ziekte zal de geplande presentatie van Walter zal op een later tijdstip plaatsvinden. We wensen Walter veel moed en sterkte en snel beterschap.

Het is 14 maart en Pi dag. Albert Einstein werd op deze dag geboren en Stephan Hawking overleed op 14 maart 2018. Weetjes : 2Pi wordt ook wel Tau genoemd. De kans dat het delen van twee willekeurige gehele getallen een deelbaar getal is = Pi/6

Lieven geeft enkele interessante facebookpagina’s door :

  1.  Science Humor
  2. Astronomy Cartoons

Volgende website kan gebruikt worden voor het identificeren van overvliegende vliegtuigen https://www.flightradar24.com/51.5,-0.12/6

Astrofotografie

Pascal heeft een presentatie gemaakt over astrofoto’s die hij afgelopen maand gemaakt heeft en zijn eerste ervaringen met de H-alfa en O-III filter.

Bij elke foto wordt de technische fiche toegelicht. Volgende foto’s passeren de revue : Orion Nevel en The Running Man Nevel; Rosette nevel; Kemble’s Cascade; Pleiaden; NGC2264 Christmas Tree Cluster en Cone nevel en de zon in H-alfa.

Er worden vragen gesteld en beantwoord rond de “beste” ISO waardes. Belangrijk te weten is dat er een verschil is tussen single shot en stacking. Indien je een single shot foto wenst te maten wil je zoveel mogelijk detail binnen halen. Typisch ga je dan iets hoger in ISO waarde. Wil je de foto’s achteraf stacken, dan zal de informatie door stacking worden verkregen en kan aan een lagere ISO waarde worden gefotografeerd.

De single shot en gestackte foto’s van O-III en H-alfa resultaten werden besproken waarbij het opviel dat deze minder ruis blijken te hebben. Een reden was niet helemaal duidelijk.

Astrotekeningen

Guido is sinds de vorige vergadering bijzonder actief geweest wat het waarnemen en tekenen betreft. Zo heeft hij alleen al wat betreft deepskyobjecten 19 tekeningen gemaakt. Hij heeft zich vooral geconcentreerd op objecten binnen het Orion sterrenbeeld. Vermits Pascal ook in dit sterrenbeeld enkele objecten heeft gefotografeerd tijdens dezelfde periode, was het interessant om te zien hoe beiden 4 dezelfde objecten op foto of (digitaal) papier hadden gezet:

  • The Running Man Nevel
  • Christmas Tree Cluster
  • Rosette Nevel
  • Grote Nevel in Orion (M42 en M43)

Wat de tekeningen van de zon betreft, is Guido een nieuwe techniek aan het uitproberen om het zonneoppervlak realistischer weer te geven. Het resultaat is dat sommige van zijn tekeningen nu zelfs moeilijk van een foto zijn te onderscheiden. Hij is nu aan het experimenteren om het intekenen van filamenten nog beter te krijgen.

Varia

  • Helios T-Shirt : indien de T-Shirts niet afgeraken voor ons eerste publieke Helios evenement, is er een voorstel van Dany om eventueel opstrijk logo's te voorzien. Nadeel is dat de logo's dan waarschijnlijk al na een aantal wasbeurten beginnen te lossen. Een alternatief is om onze Helios batchen gewoon terug te gebruiken tot de finale T-Shirts beschikbaar komen.
  • Indien de zonnekijkdag op 4 juli niet doorgaat, dan gaan we terug een filmpje voorzien. Dany pikt het bestaande filmpje op en kijkt of het nog wat geoptimaliseerd kan worden
  • Onderwerpen voor de Helios Gazet kunnen nog tot zaterdag 20 maart naar Guido gestuurd worden.

Reageer