Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoom vergadering van 9 januari 2022

Voor de eerste vergadering van 2022 zaten de deelnemers weer aan het scherm gekluisterd. Dat betekende een zeer gevarieerde nieuwjaarsreceptie waarbij elk van de leden afzonderlijk voor de nodige versterkingen zorgden.

Terwijl de aanwezigen afwachten tot het academisch kwartiertje verstreken was varieerden de onderwerpen. Veel aandacht ging uit naar fotografie en het gebruik van filters.

Uiteindelijk werd de vergadering gestart door Guido en Pascal met het Helios archief. Naast een fysiek archief met tijdschriften en boeken uit vroegere jaren is ook een digitaal archief opgezet. Dit archief bevat al het materiaal (verslagen, uitgaven, foto’s van activiteiten,…) sinds 2017. Verder zijn er documenten uit eerdere jaren die gescand zijn. Zo was er toch nog een zicht op de vroegere activiteiten. Een pijnpunt zijn echter de ledenaantallen. Zo zijn er grote gaten voor die aantallen na 1969 tot 2000. Sporadisch zijn er wel jaren waarvan het aantal leden gekend is. Er werd een oproep gelanceerd naar de leden om zelf eens in het geheugen te graven. Indien er een jaar is waarbij ze al lid waren maar de gegevens ontbreken dan kan er wellicht een gefundeerde schatting gemaakt worden. Het digitale archief bevindt zich op vier locaties. Twee daarvan bij Guido en twee andere exemplaren bij Pascal. Kwestie van toch altijd iets te hebben om op terug te vallen. Er werd geopperd om het archief eventueel in de Cloud te plaatsen. Zo was het veilig voor technische ongelukken. Probleem daarbij is dat het dan om een persoonlijke account gaat met de nodige problemen indien die persoon plots komt te overlijden. Het idee van de Cloud wordt alleszins in het achterhoofd gehouden maar is momenteel nog geen prioriteit.

Na het archief vormden Lieven en Pascal een team om over hun ARISS avonturen van december te praten. Beiden volgen regelmatig uitzendingen van dit project waarbij regelmatig uitzendingen van het ISS via Slow Scan TV worden verzorgd. Dit is een systeem waarbij een beeld regel per regel wordt verzonden vanuit het ISS. Het project is bedoeld als een uitdaging voor radio amateurs. De bedoeling is zoveel mogelijk foto’s binnen te halen als het ISS overkomt. Als dat lukt kan je zelfs een certificaat krijgen bij verschillende landen. Het is niet alleen leuk maar ook een technische uitdaging. In december vorig jaar waren er twee evenementen. Het evenement van begin december werd vroegtijdig gestaakt. De reden is nog niet duidelijk. Eind december (van 26 tot 31 december) werd niet gestaakt maar de tijd tussen twee beelden was verlengd. Wereldwijd bleek echter dat de pauze tussen beelden zelfs nog langer duurden. Bovendien waren veel beelden van slechte kwaliteit. Bepaalde beelden konden verbeterd worden. Dit enkel omdat de lijnen gewoon verschoven waren en er een duidelijke rand voor elke lijn bekend was. Hiervoor schreef Lieven in Python een kleine app. Voor anderen was dat moeilijker. Pascal liet (terecht) vol trots zijn behaalde certificaten zien. Hij verklaarde ook dat het voor sommige landen moeilijker was om een certificaat te krijgen dan bij andere landen. Het moeilijkste land was Argentinië.

Na dit alles werd een korte pauze ingelast. Na de pauze somde Pascal kort enkele termen op uit het boek “Het einde van Alles” van auteur Katie Mack. Daarbij kwam een discussie over wetenschap op gang. Of zoals een aanwezige het vertaalde, wetenschap over het begin en einde van het heelal lijken meer op religie dan wetenschap. Ook het boek over Asteroïden van Eric Elst werd even getoond. Dit omdat de Belgische planetoïden ontdekker recent overleden was. Tussendoor zorgde een regenboog voor wat beroering onder de leden. Bij sommigen was er enkel regen, bij anderen de voet van de regenboog maar bij één lid was het een compleet visueel spektakel.

Tot slot toonde Guido een astronomische app die hij aan het ontwikkelen is in Java. De bedoeling daarvan is om bepaalde verschijnselen terug aan te kunnen bieden in de Helios Gazet. Voorheen kwamen die via Calsky. Aangezien die website er niet meer is moeten we naar vervanging uitkijken.

In de nabespreking kwam ook nog even het onderwerp van Timelaps opnamen op de proppen. Zo eindigde de eerste vergadering van het nieuwe jaar.

Deel deze pagina

Reageer