Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoomvergadering 12 december 2021

Na enkele maanden van fysiek vergaderen sloeg Corona weer toe. Het vergaderjaar eindigde dan ook zoals het begon: virtueel.

Toen Johan N melde dat de formule 1 uitgezonden werd op een Franstalige zender liep plots de helft van de aanwezigen naar de TV om die in te schakelen. Dan kon de vergadering eindelijk van start gaan.

Bij het begin van de vergadering gaf Guido wat kleine nieuwsberichten. Zo zorgde de geslaagde vlucht van zaterdag 11 december voor een record van 19 personen die zich gelijktijdig in de ruimte bevonden. Verder was er een rondvraag voor de wandeling op 27 december in Aarschot. Door de nieuwe covid maatregelen zullen er geen telescopen voorzien kunnen worden. Ook voor de wandeling zelf is het risico op besmetting te groot. Daarom werd besloten om de organisatie te melden dat we helaas niet kunnen deelnemen aan de wandeling.

Voor aan de jaarplanning werd begonnen werd op de valreep nog gemeld dat in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december de Geminiden hun maximum bereiken.

Dan de hoofdmoot van de vergadering, de planning voor volgend jaar. Dit alles via een uitgebreide presentatie van Guido. Voor het overzicht van de hemelverschijnselen werd even overleg gepleegd in verband met twee sprekers die volgend jaar een voordracht wilden geven: Kurt Christiaens en Petra Van Lommel. Voor gastsprekers is het toch beter dat de sprekers fysiek aanwezig kunnen zijn. Aangezien we weer in een periode zitten waar alles zeer onduidelijk is werd besloten om voorlopig nog geen datum op de voordrachten te plaatsen. Best even afwachten tot we meer zicht hebben op de situatie. Guido zal Kurt inlichten en Dany zal Petra op de hoogte brengen.

Dan volgde het echte overzicht. Uit het aanbod werden volgende verschijnselen als een mogelijke groepsactiviteit geselecteerd:

 • Vrijdag 8 april: een nachtje in het teken van de maan met maar liefst 4 Lunar Ray verschijnselen.
 • Vrijdag 22 april: maximum van de Lyriden.
 • Zaterdag 30 april: Venus en Jupiter slechts 0,25° van elkaar in de dag hemel. Hiervoor zou Guido gastheer spelen zodat beide planeten met de 40 cm bekeken kunnen worden. Ook de Rode vlek van Jupiter zou dan zichtbaar zijn.
 • Maandag 16 mei: Totale maansverduistering van 1h31m tot ondergang van de maan. Hiervoor is een plaats met een vrije horizon in het zuidwesten nodig.
 • Zaterdag 30 juli: maximum van de ‘delta’ Aquariden en de ‘alpha’ Capricorniden Vrijdag 21 oktober: maximum van de Orioniden.
 • Donderdag 1 december: rakende sterbedekking (SAO 126919). Mogelijk een actie waarbij de deelnemers op verschillende plaatsen staan om zo de bedekking waar te nemen.

Voor al deze activiteiten zal de situatie kort voor de activiteit bekeken worden. In zoverre dat de situatie het toelaat zullen volgende acties zeker plaatsvinden:

 • Zondag 3 juli: zonnekijkdag, enkel indien de maatregelen i.v.m. Covid dit toelaten.
 • Vrijdag 26 augustus: open deur para’s Schaffen. We voorzien hier weer een infostand en waterraketjes. Best dat iedereen plastic flessen begint bij te houden (1,5l die een product met bruismiddel bevatten = spa bruis, cola, fanta,…).
 • Woensdag 14 september: maan bedekt Uranus.
 • Maandag 5 december: bedekking Uranus.
 • Donderdag 8 december: bedekking van Mars
 • December: de Marsoppositie. Hiervoor worden kort voordien afspraken gemaakt om eventueel samen de rode planeet waar te nemen. Zo kunnen we aan het eind van de maand tot een kaart van het Mars oppervlak komen.

Tijdens de presentatie werd even een korte pauze voor de liefhebbers van de Formule 1 ingelast. De winnaar en nieuwe wereld kampioen was nog straffer dan gedacht. Terwijl de race gereden werd bleek die immers deel te nemen aan de vergadering!

Guido zal net als voorgaande jaren de kalender in een printbare versie aanbieden. Hierin niet alleen de besproken verschijnselen maar enkele extra gebeurtenissen. Daarvoor zal hij een link doorzenden naar de leden. Zij die deze wensen kunnen die dan gewoon downloaden.

Na dit hoofdeel was het de beurt aan Pascal om zijn astrofotografie ervaring van de zomer en het najaar toe te lichten. Pascal heeft al een heel traject doorlopen, op weg naar de perfecte foto’s. In de zomer leerde hij zo het belang van ‘flats’ kennen. Net als Pascal dacht dat hij het einddoel bereikt had kreeg hij een mentale klap van Walter. Nieuwe, vrije software in de vorm van NINA. Dat betekende enkele stappen terugzetten en opnieuw beginnen. Ondanks dit bleek dat dit zorgde voor een spectaculaire verbetering van zijn foto’s. Naast de technische uitleg kregen de deelnemers ook enkele prachtige opnames te zien van Pascal. Menig toetsenbord diende nadien opgepoetst te worden om het kwijl te verwijderen.

Om de vergadering af te sluiten vroeg Guido nog of er interesse was om workshops over Stellarium en Cartes de Ciel te geven in de toekomst. Bedoeling daarvan is om beginnende waarnemers hiermee op weg te helpen maar ook dat de gevorderde gebruikers van elkaar kunnen leren.

Daarmee eindigde de kaatste vergadering van het jaar. In 2022 gaan we verder met alweer een virtuele vergadering op 13 januari.

Deel deze pagina

Reageer