Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios zoomvergadering van 9 mei 2021

Bijdrage aan Zonnekijkdag

Dany geeft toelichting bij het ontwerp van het eerste Helios T-shirt. Het Helios logo komt aan de voorzijde, de naam van de club op de achterzijde van T-shirt. Guido stuurt de lijst van aantallen en maten nog eens door.

Wat betreft de zonnekijkdag wil Dany een video samenstellen met als titel “Helios retro”. Hij zoekt nog foto’s van “de eerste keren”. Heeft iemand nog foto’s? Stuur ze dan door aan Dany.

Sferische sterrenkunde op 51 graden noorderbreedte

Via indrukwekkende 3D weergaves legt Bart stap voor stap de beweging van de sterren rond de Aarde uit. Hij bespreekt heel wat begrippen zoals hemelsfeer, evenaar, meridiaan, horizonvlak, enz. Hij eindigt zijn presentatie met het begrip ecliptica. Volgende vergadering zal Bart zijn presentatie verder zetten maar niet zonder het geleerde eerst opnieuw te doorlopen. Er worden nog tips uitgewisseld rond het weergeven van deze informatie. Hierbij wordt gedacht aan een film, powerpoint of website.

Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni

De gedeeltelijke zonsverduistering zal plaatsvinden op donderdag 10 juni 2021 vanaf 11h18 in de voormiddag. De verduistering bedraagt max. 26%. Het heeft niet veel zin om rond te rijden om meer te kunnen zien want de verduistering blijft ook bij onze noorderburen beperkt tot max. 28%.

Cepheiden

Afgesproken werd om de presentatie van Guido uit te stellen tot een volgende keer zodat iedereen kan deelnemen.

Varia:

  • Pascal heeft de ATT-Essen gevolgd en geeft feedback over deze eerste digitale versie. De voordrachten waren goed en er werden wat tips opgevangen. De connectie met de fabrikanten en de typische markt gaan in deze digitale vorm verloren. Hopelijk volgend jaar terug een echte ATT-Essen.
  • Via een voordracht op ATT-Essen heeft Pascal StarNet++ ontdekt. StarNet++ is een gratis softwareprogramma dat sterren verwijderd uit astrofoto’s. Pascal heeft dit toegepast op een eerder gemaakte foto van de Rosette nevel en het resultaat is indrukwekkend. Op deze manier kan de nevel verder bewerkt worden om daarna terug te combineren met onbewerkte foto. Het eindresultaat is in elk geval verbeterd.
  • Tijdens de zomermaanden zal de vergaderingen blijven doorgaan eventueel met korte bijdrages zoals vorig jaar rond perseïden en radio-astronomie.
  • Bijdragen aan de Helios krant zijn ten laatste tegen volgende zaterdag 15 mei aan Guido te bezorgen.
  • Patrick deelt zijn ervaring mee van een nieuwe Denoise software van DXO. Zijn eerste ervaringen met dagfoto’s zijn zeer belovend. De software kan voor 1 maand gratis gedownload worden.

Reageer