Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Microwereld 2

Helios was op  10 mei nogmaals te gast bij Lieven Philips, de oprichter en bezieler van Discoverit, die de deelnemers aan zijn workshops, jong en oud, op een speelse en creatieve manier kennis laat maken met natuur, wetenschap en technologie (zie http://www.discoverit.be/).

De talrijke Heliosleden mochten dit keer van zijn microscopen gebruik maken om de meteorietjes (van Jan) van dichtbij en VERGROOT te bekijken. Zowel de 3D-microscopen als de USB-microscoopjes toonden ons details de we nooit vermoed hadden. Moldaviet, een bijproduct van een meteorietinslag, was zeker het fotogenieks, maar het oppervlak van een gewone chondriet (de Cocklebiddy meteoriet), de blinkende ijzermeteorietjes en de kristalletjes van Mars (!) waren zeer het bekijken waard. Dank aan Lieven.

Verder bespraken we het heel recente nieuws uit de sterrenkunde: de verste galaxie, de nieuwe lasers van de VLT en adaptieve optica, de 3D-voorstelling van de ‘Vingers van God” en de aanwijzingen voor de vorming van een sterrenhoop (bolhoop) in de botsende sterrenstelsels  “de Antennen”.

 

Ook werd beslist om zeker deel te nemen aan de zonnekijkdag van zondag 5 juli. Het is nog wel niet duidelijk of dat op we onze gewone locatie (bij “Mie Maen”) kunnen doen.

Reageer