Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Venus-Maan Conjunctie

Aanwezig: Lieven, Johan L, Patrick W, Pascal

De eerste waarneemactie van Helios dit kalenderjaar 2023. De vorige waarneemacties vielen in het water en bijna ook zo met deze waarneemsessie. De geplande samenkomst werd verschoven naar zondagvoormiddag en zo konden Lieven, Patrick, Johan en Pascal alsnog de samenstand tussen en de Maan en Venus observeren.

De observatie werd uitgevoerd met behulp van een verrekijker, ETX70, refractors en een fototelelens 200mm. Geen gemakkelijke opgave zo bleek. Zo wisten we niet 100% waar te zoeken naar de Maan en Venus. En daarnaast maakt een heldere en zonovergoten hemel het zoekwerk een echte uitdaging. Het duurde dan ook bijna een uur alvorens we de Maan met Venus hadden gevonden. Venus stond meer dan een graad ten zuiden van de Maan verwjjderd. Net op tijd want de bewolking kwam aanzetten. Nog even enkele foto’s maken en dan zat onze waarnemingsactie erop.

Onze sessie afgesloten met een gezellige babbel en een heerlijke warme kop koffie. We waren het er allen over eens dat het een geslaagde waarneemactie was!

Pascal

 

Reageer