Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 8 december 2019

Het laatste verslag van het jaar is meteen ook het kortste. Dat heeft alles te maken met de gastspreker Jef De Wit.

Eerst nog snel enkele kleine puntjes . Zo zal de Nacht van de Duisternis inderdaad plaatsvinden op de tweede zaterdag van oktober. Dat betekent dat onze vergadering van oktober wegvalt. Pascal wist nog te melden dat de traditionele Nieuwjaarsvergadering helaas niet bij hem thuis kan gehouden worden. Zijn echtgenote moet een kleine chirurgische ingreep ondergaan. We wensen haar dan ook een spoedig herstel.

Dan was het de beurt aan onze gasspreker Jef De Wit. Jef begon in 2006 met de basiscursus bij Urania te volgen. Sindsdien is hij verknocht aan het waarnemen en meer bepaald aan het tekenen. Hij zit ook nog in het bestuur van de Werkgroep Algemene Sterrenkunde van Urania. Zijn stokpaardje is het intekenen van de maan en de Zon, afgewisseld met wat deepsky. Het is dan ook geen wonder dat het over het intekenen van de maan ging.

Eerst kregen we een kort historisch overzicht van de weergave van de maan in de geschiedenis. Zo kwamen we te weten dat Van Eyk de eerste was die een realistische maan op een schilderij plaatste. Het schilderij dateert uit de periode 1420 – 1425. Het was nog bijna twee eeuwen wachten voor de eerste tekening door een telescoop werd gemaakt. Langzaam kwamen we in moderne tijden terecht en zag je de kwaliteit van de beelden toenemen. In het tweede deel gaf Jef uitleg over het systeem dat hij gebruikt.

Dan was het tijd voor een korte pauze. Aangezien Jacqueline weer een kaarsje mocht uitblazen trakteerde ze de aanwezigen op taart en koffie.

Na de pauze was het de beurt aan de aanwezige Heliosleden. Uitgaande van een maanfoto die ieder had meegebracht mochten ze alles in de praktijk brengen. Aangezien Jef wat vroeger weg moest bedankte Guido hem nog met een fles wijn. Die zal zeker goed terecht komen in deze feestperiode.

Het tekenen werd door iedereen gesmaakt. Dat bleek duidelijk uit de grapjes en het feit dat de tijd voor iedereen voorbij vloog. Zoals Patrick het al aanhaalde, voor het eerst was de vergadering niet lang genoeg!

Deel deze pagina

Reageer