Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Verslag Helios Vergadering 12 februari 2023

Aanwezig: Lieven, Johan R, Bart, Pascal, Guido, Walter, Leo, Johan L, Patrick W, Dirk

Opnieuw een boeiende en interactieve vergadering met 10 aanwezige leden en waarbij we ook Dirk Schuurmans als nieuw lid van Helios verwelkomde.

Naar aanleiding van de zeer boeiende (en misschien wel uit de hand gelopen) whatsapp gesprekken rond chatGPT is afgesproken om een nieuwe whatsapp groep op te richten. Het blijft de bedoeling dat de huidige Helios whatsapp groep in gebruik blijft om elkaar over Helios en astro-aspecten te informeren. Daarnaast zal er een tweede groep worden opgericht die verder kan ingaan op astronomie en aanverwanten “gesprekken”. We waren het snel eens over de nieuwe naam voor deze groep : “Helios Praatcafé”.  Pascal zal dit verder uitwerken.

 

Noteer alvast volgende Helios activiteiten 2023:

  • 12 maart 2023: Helios vergadering: variabele sterren (Cepheïden) door Guido
  • 25 maart 2023: vaarwel winter, welkom zomer! Samenkomst met aandacht voor de wintersterrenbeelden, Ceres, kometen en enkele mooie samenstanden;
  • 23 april 2023: Conjunctie tussen Venus en Maan overdag.;
  • 13 augustus 2023: waarneming Perseïden en bedekkingsvariabelen;
  • 28 oktober 2023 : sterrenkijkdag met gedeeltelijke maansverduistering;
  • 9 november: waarneming overdag van bedekking van Venus door de maan;

 

Inleiding in sferische sterrenkunde (Bart)

Het grootste deel van de vergadering was in handen van Bart die een inleiding gaf over de wondere wereld van sferische sterrenkunde. Hij gebruikte hiervoor heel wat hulpmiddelen met deze keer enkele wereldbollen, Stellarium en natuurlijk zijn eigen geschreven en indrukwekkende animaties.

Volgende begrippen worden besproken en toegelicht: grootcirkels, evenaar/equator, keerkringen, poolas, siderische tijd, ecliptica, seizoenen, lentepunt, azimut, ecliptisch referentie stelsel, declinatie en rechte klimming, elongatie, schemering, dierenriem, en nog veel meer.

Johan L. laat tijdens de pauze zijn eigen gemaakt model zien dat hij gemaakt heeft voor het visualiseren van oa. de seizoenen, de ecliptica en de beweging van de planeten.

 

Lieven demonstreert voor aanvang van de vergadering en ook tijdens de pauze de opstelling van de ontvanger van Willy Camps. Het is een antenne specifiek voor lage frekwenties (10-24kHz) waarmee oa. onderzeeërs mee communiceren.

Pascal Hilkens

 

Reageer