Leo Deinze is een vereniging van amateur astronomen voor iedereen die geinteresseerd is in sterrenkunde.

U bent hier

Eerste vergadering van Leo - Deinze

Op 23 november 2012 ging onze eerste officiële vergadering plaats in ons vergaderlokaal in de Brielmeersen te Deinze.

Adelin en Valentin hadden de weg van het Brielpaviljoen naar het lokaal aangeduid met wegwijzers en lichtjes zodat we het lokaal makkelijk konden vinden.

Op de agenda van de eerste vergadering stonden volgende punten :

1° Kennismaking

2° Verwachting van de aanwezigen tov Leo Deinze

3° Sterrenkijkdagen 2012-12-01

 

1° Kennismaking

Julius Menu (8jaar, Merelbeke) was samen met zijn vader Johan afgezakt omdat hij al veel gelezen heeft over maan, planeten en zon en nu ook eens door een sterrenkijker wou zien. Wegens het bewolkte weer hebben we Julius uitgenodigd om hiervoor tijdens de Sterrenkijkdagen terug te komen.

Peter De Reu (Mariakerke) kocht zijn eerste kijker op 15-jarige leeftijd van zijn eerste vakantiejob. Ondertussen bouwde Peter een 30 cm Newtonkijker samen met Jean-Pierre Grootaerd in de kelders van de S9 aan de Sterre (UG). Die kijker staat ondertussen op een NEQ6PRO SYSNCAN montering. Peter nam tot nog toe vooral visueel waar maar gaat binnenkort zijn eerste stappen zetten in het maken van opnames van maan, zon en planeten.

Valentin Kinet (Petegem) richtte ongeveer 30 jaar geleden Leo Deinze op. Ondanks het feit dat Leo Deinze na een 5-tal jaren stil viel gaf hij zelf niet op. Hij bleef visueel waarnemen met zijn 25 cm Dobson die recent door Jean-Pierre Grootaerd opnieuw geparaboliseerd werd, een nieuwe aluminium laag kreeg en gecoat werd. Valentin is vooral geïnteresseerd in het waarnemen van sterbedekkingen door maan en planetoïden. In de toekomst wil hij door het maken van video-opnames met time-insertion tot nauwkeuriger resultaten komen. Valentin heeft door zijn passie voor zonsverduisteringen ondertussen bijna de ganse wereld rondgereisd.

Jean-Paul Mertens (Zevergem) doet zowel aan visueel waarnemen als aan fotografie, fotometrie en spectroscopie met een AlCCD5T-camera maar doet ook aan radiowaarnemen van meteoren via het opvangen van reflecties van de bakens van Ieper en Dour. Ook het meten van zonneflux kent voor Jean-Paul geen geheimen. Ook Jean-Paul kent Jean-Pierre Grootaerd.

Ivan Huys (Hansbeke) werkt vanuit zijn roll-off roof sterrenwacht waar hij met een Orion 20 cm F5  Newtonkijker op een Sirius Orion Goto montering DMK31 met RGB filterwiel foto’s maakt van zon, maan, planeten en Deep Sky.

Adelin Haelvoet (Bachte) was reeds actief bij RUG Armand Pien nog voor de vereniging Armand Pien heette. Hij werkte er mee aan de restauratie van de antieke refractor. Ondertussen bouwde Adelin een 3 meter koepel voor zijn Celestron 8 op Vixen GPDX montering waarmee hij vooral visueel waarneemt.

Adelin is tevens parkbeheerder van de Brielmeersen en deelde ons mee dat Stad Deinze binnenkort de plannen zou goedkeuren voor de bouw van een educatief centrum in de Brielmeersen. Adelin heeft gevraagd om in dit educatief centrum ruimte te voorzien voor Leo Deinze. In het educatief centrum vroeg Adelin tevens een vast waarnemingsplatform zodat bezoekende scholen overdag de zon kunnen waarnemen. Wordt zeker vervolgd …

De vriendin van Adelin heeft interesse in sterrenkunde maar was vooral mee om ervoor te zorgen dat Adelin op een redelijk uur thuis was. Wordt zeker ook vervolgd …

Frank Van de Putte (Astene)zet zijn eerste stappen in de Deep Sky fotografie vanuit zijn SkyshedPOD waarin een door EQMOD PC-gestuurde Atlas EQG montering een 30 cm F4 Orion Optics kijker draagt voorzien van een ATIK 383L+ CCD camera met Atik filterwiel met daarin L,R,G, B, Halfa, OIII en SII filters. De set-up heeft ook een Orion 80 mm F5 shorttube volgijker met QHY5 CCD-guider via PHD. Daarnaast heeft Frank ook nog een zeer goede 200 mm Klevzov kijker die het uitstekend doet op maan, zon en planeten.

Frank Vanderstraeten (Astene) begon op zijn 13de met visueel waarnemen met een  6 cm azimutale refractor van Tasco en later een 114 mm Newton op lichte parallactische montering. Na jaren van inactiviteit is Frank er sinds 2003 terug stevig ingevlogen dankzij de aankoop van een Vixen R200SS F4 Newton, op Vixen GPDM montering met Skysensor 2000 GOTO sturing, eerst visueel maar later meer en meer fotografisch. Sinds 2006 beschikt Frank over een roll-off roof sterrenwacht met warme ruimte. De sterrenwacht wordt vooral gebruikt voor Deep Sky fotografie. Frank gebruikt hiervoor een SBIG ST2000XM CCD camera met CFW9a filterwiel met Astrodon L,R,G,B, Halpha filters in combinatie met een Celestron C8 bij F6.3 (Ted Agos), een William Optics 80 mm Megrez SUPER APO bij F 4.8 (TV 0.8x FFR) en de Vixen R200SS bij F4 met MPCC coma-corrector. Daarnaast heeft Frank ook nog een Viking 80 mm F7 achromaat op een Vixen GP montering met DD1 sturing op beide assen voor het waarnemen van de zon in wit licht. Ten slotte heeft Frank ook nog een DMK21AU618 webcam met manueel Atik filterwiel (Baader LRGB en IR filters) voor het maken van opnames van zon, maan en planeten met de Celestron 8 en de William Optics op een HEQ5PRO SYSNCAN montering.

 

2° Verwachtingen van de aanwezigen tov Leo Deinze.

De aanwezigen verwachten vooral om bij Leo Deinze ervaringen te kunnen uitwisselen en van elkaar te kunnen leren.  Zowel wat materiaal, visueel waarnemen en fotografie betreft.

Het is ook duidelijk de wens om samen waar te nemen. Daarom werd besloten dat er tijdens vergaderingen bij helder weer de voorkeur gegeven wordt aan waarnemen.

Bij bewolkt weer worden er voordrachten, workshops, etc. voorzien.  Voor de vergadering van 28 december staat het maken van maan, zon, planeet opnames met webcam en het verwerken ervan met Registax en Photoshop op het programma (Frank VDS).

Er is ook interesse voor astro-uitstappen zoals bvb. het Astronomisch Teleskop Treffen in Essen, de grootste beurs voor zowel nieuw als tweedehands astro-materiaal in Europa.

Ten slotte is het niet uitgesloten dat een aantal leden samen op astro-“kamp” gaan naar een donkere locatie in Henegouwen of de Ardennen.

3° Sterrenkijkdagen 2012.

Bij helder weer geven we de bezoekers EERST BINNEN uitleg over Maan, Jupiter, Pleiaden, Orionnevel, Andromedanevel (en indien genoeg kijkers ook H & Xi Persei) zodat de mensen weten wat ze gaan zien.

Bij bewolkt weer wordt bovenstaande presentatie uitgebreid.

We proberen ook tegen democratische prijzen (1 Eur ?) drankjes (fris en bier ?) aan te bieden.

Indien mogelijk bieden we ook verse soep en Glühwein aan (Caroline en Barbara).

Leden die aanwezig zullen zijn :

Adelin, Valentin, FrankV d P, Peter, Jean-Paul, Frank VDS

Affiches voor Sterrenkijkdagen zijn beschikbaar (50x) alsook sterrenkaartjes en krantjes (200x)

Onze activiteit staat vermeld op www.sterrenkijkdagen.be en is ook gemeld via Code 9800 en staat tevens op de website van Stad Deinze.

 

Na het officiële programma werd nog wat nagepraat en omstreeks 23h werd de eerste vergadering afgesloten.

Leo Deinze heeft duidelijk een goede start genomen en het ziet er naar uit dat we samen nog heel veel leuke momenten zullen beleven.

Reacties

afbeelding van marnik
Veel succes toegewenst met de uitbouw van activiteiten binnen jullie nieuwe afdeling! Noteer dat er ook steeds een aantal mensen bereid zijn om bij jullie eens een voordracht te komen geven.
afbeelding van ijm5900
Hallo, Ik ben binnenkort van plan om een VVS afdeling op te starten in Koksijde. Hoe gaat dit in zijn werk? mvg Emmanuel
afbeelding van wouter
Dag Emmanuel, Geertrui (afdelingscoördinator) zal spoedig contact met je opnemen om het hierover te hebben. Om een nieuwe afdeling op te richten is een groep geïnteresseerde mensen, aangevuld met een dosis enthousiasme alvast een goede basis. Geertrui kan je ongetwijfeld meer info en tips geven. groeten, Wouter
Emmanuel, Geertrui, Als jullie met minstens 6 VVS leden zijn, dan kan je erkend worden als vereniging. Bij opstart kan de VVS daar wel soepel in zijn. Neem hiervoor gerust contact met Marnik Van Impe, de voorzitter van de VVS. Wij zijn ondertussen met 11 leden waarvan zeker 6 VVS lid zijn, dus wij zijn op goede weg. Nu nog wat meer bekendheid bij het lokale publiek. MVG Frank Vds Leo Deinze

Reageer