Leo Deinze is een vereniging van amateur astronomen voor iedereen die geinteresseerd is in sterrenkunde.

U bent hier

Sterrenkijkdagen op 21 en 22 December 2012

Op 21 en 22 December laatstleden bemande Leo Deinze een waarnemingspost voor de sterrenkijkdagen aan hun lokaal in de Brielmeersen te Deinze.

De bezoekers kregen binnen uitleg via een korte presentatie en een kleine fototentoonstelling over de maan, Jupiter, de Pleiaden, de Orionnevel, de dubbele sterrenhoop H en Chi Perseus en de Andromedanevel zodat ze voorbereid waren op wat ze bij een eventuele opklaring te zien zouden kunnen krijgen.

Tijdens het wachten op beter weer werden een aantal drankjes genuttigd.

Omstreeks 21 h werden door aanwezige kinderen opklaringen gemeld.

Onmiddellijk werden 3 telescopen opgesteld en konden de aanwezigen genieten van de maan en Jupiter die regelmatig tussen de wolken door te zien waren.

De observaties van de maan en Jupiter werden door iedereen heel erg gesmaakt, de meesten hadden niet verwacht dat er zoveel details op de maan te zien zouden zijn. Ook Jupiter met zijn maantjes werd zeer gewaardeerd.

Na een uur trok de hemel volledig dicht; Na een paar leuke babbels en een paar drankjes besloten we omstreeks 23 h om het voor bekeken te houden.

 

Op zaterdag waren de weergoden ons helemaal niet goedgezind : de regen viel de ganse avond met bakken uit de lucht. Het waren dan ook de allerdappersten die door dit weer tot aan onze waarneempost doorkwamen.

Omstreeks 22 h kregen we bezoek van de voorzitter van de VVS, die ons de groeten bracht van onze vrienden van AVK uit Vichte. Na een korte rondleiding, een leuke babbel met een pintje en een fotosessie (zie verslag Sterrenkijdagen op de home page van de VVS site) besloot Marnik Van Impe zijn tocht door Vlaanderen verder te zetten.

Na het verwelkomen en rondleiden van onze laatse 2 doorweekte bezoekers sloten we de sterrenkijkdagen 2012 omstreeks 23h af.

Meer foto's van onze sterrenkijkdagen zijn te zien onder fotoalbum.

Ik wens eenieder te bedanken voor hun bijdrage aan deze editie van de Sterrenkijkdagen en zie uit naar onze volgende activiteiten onder bij voorkeur betere weersomstandigheden.

 

 

 

Reageer