Leo Deinze is een vereniging van amateur astronomen voor iedereen die geinteresseerd is in sterrenkunde.

U bent hier

Vergadering Leo - Deinze van 28 December 2012

Op 28 december 2012 ging de tweede vergadering van Leo Deinze door, en dit ging gepaard met 2 primeurs :

1° Jeroen Heyndrickx die ons op de vrijdagavond van de Sterrenkijkdagen bezocht had, mochten we verwelkomen als nieuw lid

2° Bruno Nolf en Philippe Doutreloigne, beiden van AVK, namen deel aan onze vergadering. Hopelijk blijft dit niet bij deze ene keer !

 

Voor we het onderwerp van de agenda aankaartten, bewonderden we de M31 monsteropname van Karel Teuwen (220 uur belichting in het totaal) op het grote scherm. Minutenlang liepen we de opname door en ontdekten we het ene achtergrondstelsel na het andere, zonder M31 zelf te vergeten. Een dikke proficiat aan Karel voor zijn geduld, doorzetting en kunde ! Dat we nog veel opnames van zijn hand mogen bewonderen.

Na dit moois volgde een korte presentatie over webcammen van maan, zon en planeten  waarin volgende onderdelen aan bod kwamen :

1° Webcam versus single frame fotografie

2° Kleur versus zwart wit webcams

3° Welke kijkers

4° Welke webcams 

5° Opnemen

6) Bewerken

 

Wegens het alweer slechte weer konden we niet tot de praktijk van het webcammen overgaan en werd er na deze korte inleiding overgegaan tot een demonstratie van bewerking van eerder gemaakte opnames met Registax. Wie nog geen avi-filmpjes op de meegebrachte laptop staan had, werd voorzien van een paar leuke avi's zodat eenieder de workshop kon meevolgen.

Terwijl Registax aan het uitlijnen en stacken was, werd er genoten van een Glühwein of een pinjte en daarna werden de resultaten bekeken.

Vooral Jean-Paul liet ons genieten van een prachtige kleuropname van Jupiter, die hij met een C8 gemaakt had op de sterrenwacht van Armand Pien. 

Maar ook Bruno had wat mooie opnames van grote zonnevlekgroepen van september 2012 bij.

De workshop werd door eenieder gesmaakt, en er kwamen dan ook leuke discussies op gang.

 

Omstreeks 22h30 werd de vergadering afgesloten en gingen we onder een door de wolken piepende volle maan huiswaarts.

 

 

 

Reageer