De Limburgse ZonWaarnemers (LZW) bestaat uit amateurastronomen die op regelmatige basis de zon waarnemen. De werkgroep werd in 2005 opgericht.

U bent hier

LZW blikt terug op een succesvol 2012

De Limburgse ZonWaarnemers kunnen terugblikken op een succesvol 2012. Naast de vertrouwde activiteiten, namen de zonwaarnemers deel aan heel wat nieuwe evenementen.

Door de slechte weersomstandigheden vond de eerste bijeenkomst van 2012 wat later plaats dan gewoonlijk maar dat maakte hun samenkomst niet minder interessant. Op 24 maart mochten we Ton Spaninks verwelkomen. Hij vertelde uitgebreid over zijn spectograaf.

Op 1 april startten we het toeristisch seizoen samen met de Cosmodrome. We openden een waarnemingsterras waarop de bezoekers de zon in de drie golflengtes (wit licht, h-alfa, Cak) konden waarnemen.

Op zondag 6 mei trokken we naar Bocholt om deel te nemen aan Festa Natura. We hadden een arsenaal aan zontelescopen bij. Maar eigenlijk hadden we beter een regenmeter meegenomen want de hele dag kregen we regen te verwerken. Toch konden we de bezoekers nog wat uitleg geven over onze dagster aan de hand van een aantal interessante affiches.

Op 6 juni stonden we klaar op de mijnterril aan het KRC stadion. Helaas gooiden de wolken ook deze keer roet in het eten. De overvloedige regenval zorgde ervoor dat we een ander druppeleffect te zien kregen dan het druppeleffect van Venus en de zon.

Op 1 juli organiseerde de LZW voor de 3de keer de Limburgse ZONdag. Naast een waarnemingsterras en waarnemingen in de sterrenwacht, konden de bezoekers deelnemen aan verschillende workshops. De jongerenvereniging 'Descartes' zorgde voor de workshop 'Zonnewijzers bouwen'. De LZW verzorgde de workshop 'Waarnemen van de zon'. In de inkomhal kon iedereen de zon op eigen tempo ontdekken door de affichetentoonstelling te bekijken. In de Cosmodrome vertoonden we een 360° project... over de zon natuurlijk!
Nieuw dit jaar was de unieke smartphonequiz. Aan de minigolf van Kattevennen stelden we aan iedere golfbaan een vraag op. Bezoekers konden het antwoord te weten komen door de QR-Code met hun smartphone te scannen.

  

Op 8 en 9 september trok de LZW naar Freiburg in Duitsland om het zonobservatorium te bezoeken. Het mooie weer en de mooie locaties zorgden voor een prachtige uitstap.

 

In september werd de allereerste editie van Space-Up georganiseerd in de Cosmodrome. Op dit evenement kon de LZW uiteraard niet ontbreken. We zorgden ervoor dat de internationale gasten de hele namiddag een blik konden werpen op de zon.
De dag nadien vond het evenement 'Nationaal Park in beweging' plaats. De wolken zorgden er nogmaals voor dat de zonwaarnemers technisch werkloos waren.

  

Eind september stelden we onze werkgroep voor aan de leden van de Cosmodrome tijdens de Cosmodrome ledendag.

Op 27 oktober mochten we de VVS Werkgroep zon en de Nederlandse werkgroep zon (KNVWS) verwelkomen. Samen zorgden we voor een geslaagde eindejaarsbijeenkomst!

Op 13 november (UT) mocht een kleine delegatie van de LZW de eclips in Australië aanschouwen. Het werd een spannende gebeurtenis maar uiteindelijk kregen we te zien waarvoor we naar Australië getrokken waren.

Reageer