De Limburgse ZonWaarnemers (LZW) bestaat uit amateurastronomen die op regelmatige basis de zon waarnemen. De werkgroep werd in 2005 opgericht.

U bent hier

'Spelen' met de zon

De Limburgse ZonWaarnemers (Werkgroep Cosmodrome) willen aan iedereen duidelijk maken dat het kinderspel is om de zon van dag tot dag te volgen. Of je nu zelf een telescoop hebt, of je wil de zon via internet volgen, het maakt niet uit.
  Wil je weten hoe je de zon met of zonder telescoop op een veilige manier kan waarnemen? Heb je een telescoop maar nog geen zonnefilter? Of wil je te weten komen hoe je de zon via internet kan bekijken? Raak je er niet uit wat er allemaal op de zon te zien is? Of wil je weten hoe je er achter komt of de zon actief is?
  Schrijf je dan zeker in voor deze waarnemingsnamiddag. Tijdens deze namiddag staan de LZW-leden voor je klaar om je met raad en daad bij te staan. Ze leggen je aan de hand van een korte workshop uit hoe je de zon op een veilige manier kan waarnemen (met én zonder telescoop). Ze tonen je ook hoe je makkelijk de activiteit van de zon kan bepalen.
Heb je een telescoop maar weet je niet hoe je aan zonwaarnemen moet beginnen? Breng je telescoop mee. De LZW legt aan de hand van je eigen kijker uit hoe je best kan starten. Ook als je nog geen zonnefilter hebt, loont het zeker de moeite je eigen kijker mee te brengen, want de zonnewaarnemers maken een zonnefilter op maat van jouw telescoop.
Heb je geen telescoop? Geen probleem! Je kan dan waarnemen met één van de telescopen van de Cosmodrome.
 

Uiteraard is het voor zo’n actie belangrijk dat ook de zon van de partij is. En dat is niet lang op voorhand voorspelbaar. Daarom voorzien de Limburgse ZonWaarnemers drie zaterdagnamiddagen (29 maart, 12 april en 3 mei), van 14 tot 16u. Op de eerste zaterdag met zonnig weer zal de waarnemingsnamiddag doorgaan.
Als je inschrijft, word je via mail en/of sms op de hoogte gehouden over de precieze datum.


Het is dus belangrijk dat je vooraf inschrijft. Op deze manier kunnen we je tijdig verwittigen wanneer deze waarnemingsactie doorgaat. 

Toegang tot deze waarnemingsnamiddag is GRATIS!
  Inschrijven kan via het online inschrijvingsformulier 
Voor verdere inlichtingen: limburgsezon@gmail.com

Reageer