Sterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

Altairs Deep-Sky Challenge augustus 2021

Messier 57, de Ringnevel in Lyra.

 De Ringnevel (M57) is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Lier (Lyra). Oorspronkelijk werd gedacht dat de nevel uit een min of meer gelijkmatige bolschil bestaat die door de centrale ster (visuele magnitude 15,75) uitgestoten is. Volgens moderne inzichten is de Ringnevel een torus (donut) zoals ook bij de Halternevel, de Ringnevel wordt echter recht van boven gezien en de Halternevel van opzij. Zoals de meeste planetaire nevels zendt de Ringnevel zijn zichtbare licht voornamelijk in een enkele spectraallijn uit, bij 500,7 nm (OIII). Gezien de snelheid waarop de Ringnevel zich uitbreidt, moet deze tussen 6000 en 8000 jaar geleden ontstaan zijn. De huidige diameter (uitgaande van een afstand van 2300 lichtjaar) is 0,9 lichtjaar.

Als de hemel donker genoeg is, is de Ringnevel met een grote verrekijker (7×50 of 10x50) of kleine telescoop gemakkelijk te zien te midden van de sterren Sulafat en Sheliak (Gamma en Beta Lyrae). Hij lijkt door zijn kleine diameter echter veel op een gewone ster. In een telescoop met 100-voudige vergroting wordt de ring zelf duidelijker. (bron: Wikipedia)

Het volledige verslag vind je in bijlage.

Reageer