Sterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

Sterrenkijkdagen Sterrenwacht Altaïr

Verslag SKD 2014

 

Op 7 en 8 maart was Sterrenwacht Altaïr present in het Vinne te Zoutleeuw voor de jaarlijkse sterrenkijkdagen. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind: we hadden twee heldere avonden.

Hier een greep uit de ervaringen van onze leden:

 

“Man, man, man. Wat hebben we vrijdagavond geluk gehad met het weer. Eerst betrokken met wat gaatjes in de wolken en een gesluierde maan. Toch hadden we de telescopen opgesteld zodat we af en toe de maan en Jupiter aan de bezoekers konden tonen. Om 21u trok het dan volledig open tot na 22u!!! Tijd voor sterrenbeelden en Deep-sky! De bezoekers, jong en oud, wisten van wanten. Ofwel hadden ze een verrekijker bij of een deftige kennis van de astronomie in het algemeen. Maar enthousiast waren ze zeker.”

 

“Zaterdag was onze waarneempost achter de bistro opnieuw bemand. Het was de hele dag al helder. Zodoende waren de bezoekers nog talrijker aanwezig. In ons lokaal boven de bezoekersruimte hadden we een slide-show van de foto’s van Steven en de club. Rond goed acht uur was iedereen klaar met opstellen en het weer was best ok. Rond die tijd mochten we ook de eerste bezoekers verwelkomen. In een mum van tijd hadden we een 25 tal bezoekers die een kijkje wilde komen nemen, en daar hield het niet mee op .... . De ganse avond hadden we alle vier de handen vol aan onze telescoop om de mensen te voorzien van beeld en uitleg. Jupiter , de maan , ET-cluster , de dubbele cluster enkele galaxy's in de leeuw en grote beer, en zelfs voor de laatblijvers de supernova in m82 passeerden de revue . Ook opvallend was dat er veel mensen om uitleg kwamen vragen, die zelf bij hun thuis een telescoop hadden.

Het advies: ...join the club ...! De mensen waren zeer opgetogen over wat ze te zien en te horen kregen. Rond 23 uur verlieten de laatste bezoekers het evenement en hebben we opgeruimd. Het was een groot succes!”

 

“De 'spectaculaire computergestuurde' kijker van Steven had een klein beetje meer succes bij de aanwezigen :-)  Echter waren ze ook erg onder de indruk dat de anderen hun kijker snel handgestuurd konden richten zonder invoerschermpje. Velen konden het niet geloven dat we zonder kaart de dubbele cluster konden vinden, daar waar helemaal niets te zien was met het blote oog! Onbegrijpelijk voor sommigen :-)

De top 5 van mijn telescoop was zonder twijfel:

Eerste plaats: ET-cluster  (vooral bij de kinderen !)  'mama, papa, dat is super-cool'  heb ik meerder keren gehoord !

2de plaats: maan

3de plaats: jupiter

4de plaats: dubbele cluster

5de plaats: M35

 

't Was leuke avond,”

 

Naar schatting hebben we dit weekend meer dan een 100-tal bezoekers mogen ontvangen , en zijn er zeker een paar die we in onze vereniging gaan terugzien

Hartelijk dank aan alle medewerkers om deze twee dagen tot een succes te maken!

 

Kijk ook eens naar ons fotoalbum ‘SKD 2014’ bij Sterrenwacht Altaïr.

Reacties

afbeelding van kdierick
Het was inderdaad een zeer leuke avond. Ik heb genoten van de ervaringen die ik kon uit wisselen. Ik was ook zeer onder de indruk van de zelfbouw telescoop van Stijn, knap gedaan. Daar wil later nog meer over weten. De diashow van Steven was ook super. Zeker tot nog een keer. Kristof.
afbeelding van Rony
Hallo Kristof, Fijn dat je dan toch nog de sterrenkijkdagen hebt kunnen meemaken. Onze volgende publieke vergadering is gepland op vrijdag 11 april vanaf 20u30 in de bezoekersruimte van het Vinne te Zoutleeuw. Je bent alvast welkom! Rony

Reageer