Sterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

Altaïrs Deep-Sky Challenge 2020

Messier 13, de Herculescluster.

Omwille van de Coronabeperkingen die onze bijeenkomsten en onze groepsactiviteiten verhinderen, hebben we een groepsuitdaging in het leven geroepen: de Altaïr Deep-Sky Challenge.

De Deep-sky Challenge is een maandelijkse uitdaging voor onze leden. We promoten zo het opzoeken en waarnemen van één specifiek Deep-sky object. Elke amateur heeft een uitdaging, inspiratie én goede voornemens nodig. Want, van uitstel komt vaak afstel. Het voornemen is dan: toch één keer per maand opstellen om waar te nemen. Je ontdekt nieuwe objecten en je leert nog beter de mogelijkheden van je materiaal kennen. Je werkt aan een collectief doel. Bovendien is het leuk om je resultaten te delen en die van de anderen te bewonderen. Zo leren we ook van elkaar. Met de tijd ontstaat een groeiende collectie leuke verslagen, tekeningen en foto’s. Om mee te doen volstaat het om een beschrijving, een tekening of een foto op te sturen samen met wat uitleg over hoe je waarneming is tot stand gekomen. Je mag ook in je archief duiken en een oudere waarneming insturen. Hoe gaan we te werk? Elke maand kan je op de facebookpagina van Sterrenwacht Altaïr bij de evenementen een nieuwe Deep-sky Challenge ontdekken. Je hebt tijd om je verslag in te sturen tot de achtste van de volgende maand. De verslagen worden op onze facebookpagina bij de Deep-sky Challenge gepubliceerd. Zo kan je al zien wie waargenomen heeft. Zodra de deadline verstreken is, worden de verslagen gebundeld in een document dat je kan raadplegen op de website van Sterrenwacht Altaïr bij de activiteiten.

Onze eerste Deep-Sky Challenge vond plaats in juni 2020. Het object was Messier 13. Het verslag van deze eerste Altaïrs Deep-Sky Challenge vind je hier in de bijlage.

Reageer